Direct naar artikelinhoud
Transmigratie

Agentschap Wegen en Verkeer had geen vergunning voor boskap tegen transmigranten

De E313.Beeld BELGA

De boskap tegen transmigranten van het Agentschap Wegen en Verkeer op de parking langs de E313 in Ranst, gebeurde zonder vergunning. Het Agentschap voor Natuur en Bos hekelt de kap en eist herstelmaatregelen om de bossen terug te laten ontwikkelen.

In samenspraak met de politie liet het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) twee weken geleden stukken bos verwijderen langs de E313 in Ranst om transmigratie te bestrijden. Dat deed het midden in het broedseizoen, met heel wat controverse tot gevolg.

Nu blijkt dat die kap niet vergund was, eist het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) herstelmaatregelen van Wegen en Verkeer in een aanmaning. "Indien aan deze herstelmaatregelen niet tegemoetgekomen wordt, dan wordt er een proces-verbaal opgesteld", stelt het Agentschap voor Natuur en Bos. 

De inspecteurs van Natuur en Bos gingen ter plekke om de boskap te onderzoeken. "De bomen die het dichtst bij de snelweg en de parking staan, zijn allemaal gekapt. De resterende bomen zijn hoog en fors opgesnoeid." Zo is het perceel volgens het agentschap volledig "ecologisch oninteressant" geworden.

Ook hekelt het agentschap dat de verder gelegen woongebieden nu geen geluid- en zichtbuffer meer hebben tegen de autosnelweg. Op basis van die vaststellingen vraagt het Agentschap voor Natuur en Bos "om de bossen terug spontaan te laten ontwikkelen".