Direct naar artikelinhoud
Verslaving

Pilletje tegen alcoholverslaving? Zo eenvoudig wordt het nooit

Experts plaatsen kanttekeningen bij nieuw medisch onderzoek
Beeld ANP XTRA

In de VS wordt volop gewerkt aan een nieuw medicijn tegen alcoholmisbruik. Wie het slikt, zou minder hunkeren naar drank en ook minder ontwenningsverschijnselen hebben. Maar wie hoopt om alcoholverslaving in de toekomst louter met een pilletje te beteugelen, is er volgens experts aan voor de moeite.   

Het nieuwe geneesmiddel is erg beloftevol voor de strijd tegen alcoholmisbruik, benadrukken de wetenschappers van de universiteit van Texas. Het medicijn, JVW-1034, werkt op een compleet andere manier dan de producten die al op de markt zijn en heeft nauwelijks bijwerkingen. Het zou ontwenningsverschijnselen blokkeren en de hunkering naar drank onder controle houden. 

"Er is duidelijk een grote nood aan iets beters en anders", zegt James Sahn, hoofdauteur van de studie en onderzoeker in Austin. "En dat is wat onze aanpak is." Al moeten de onderzoekers ook meteen toegeven dat nog een lange weg moet worden afgelegd voor het medicijn ooit in een apotheek ligt. 

'Dit zegt nog niets over wat het bij mensen zal doen. Dat is een van de grote problemen bij dit soort medicijnen'
Geert Dom, professor psychiatrie (UAntwerpen)

De beloftevolle resultaten werden immers behaald bij dronken wormen en ratten. "Dit zegt nog niets over wat het bij mensen zal doen", zegt Geert Dom, professor psychiatrie (Universiteit Antwerpen). "En dat is een van de grote problemen bij dit soort medicijnen. Ze vinden moleculen die bij dieren een effect hebben, maar slagen er niet in om dat naar de mens te vertalen."

Er zijn al een aantal geneesmiddelen op de markt om alcoholverslaving aan te pakken. Daar kwam in het verleden weleens kritiek op. Antabuse bijvoorbeeld, een van de meest gebruikte geneesmiddelen bij alcoholmisbruik, waarbij je ziek wordt als je alcohol drinkt, lag onder vuur omdat het niet effectief genoeg zou zijn en te veel bijwerkingen zou hebben.

Personaliseren

"Bij patiënten die erkennen dat ze een probleem hebben en die zeer gemotiveerd zijn, werkt Antabuse wel", reageert Frieda Matthys, professor psychiatrie en verslavingsexpert (VUB).  "Net zoals pakweg Selincro goed werkt bij mensen die minder willen drinken. Welk middel goed werkt, hangt erg af van de patiënt die je voor je hebt. Herval gebeurt niet bij iedereen op dezelfde manier en om dezelfde reden. Mensen zijn verschillend, dus is het belangrijk dat je ook de medicatie probeert te personaliseren."

Of het nieuwe geneesmiddel op termijn een verschil kan maken, kan ze niet voorspellen. "Daarvoor is het veel te vroeg. Maar een nieuw medicijn zou zeker welkom zijn." 

Ook Dom hoopt dat er in de toekomst nog medicinale alternatieven bijkomen. "Medicatie kan de motor van symptoombestrijding zijn."

'Lezen mensen over een nieuw geneesmiddel in de krant, dan komen ze naar mij en willen ze dat meteen. Alsof alles daarmee opgelost is. Zo werkt het niet'
Frieda Matthys, professor psychiatrie en verslavingsexperte

Maar wie ervan uitgaat dat een ernstige alcoholverslaving in de toekomst met een pilletje opgelost zal raken, moeten de experts teleurstellen. "Medicatie is belangrijk, maar het is nooit het enige", zegt Matthys. "Lezen mensen over een nieuw geneesmiddel in de krant, dan komen ze naar mij en willen ze dat meteen. Alsof alles daarmee opgelost is. Zo werkt het niet. Je moet werken aan motivatie, aan gedrag... Het moet kaderen in een psychotherapeutische aanpak."

Bovendien is het succes van een behandeling van alcoholverslaving beperkt, zeker bij patiënten die al lange tijd met het probleem kampen. Onderzoek wees eerder uit dat amper 10 procent bij een eerste behandeling het tij definitief kan keren. En slechts 10 procent van de alcoholverslaafden wordt voor hun probleem behandeld.