Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

New Yorkse aanklager #MeToo-zaak stapt op nadat vier vrouwen hem beschuldigen van mishandeling

De New Yorkse aanklager Eric Schneiderman.Beeld Photo News

Eric Schneiderman, de openbare aanklager van New York en een idool van progressief Amerika, is gisterenavond afgetreden nadat vier vrouwen hem hadden beschuldigd van mishandeling en seksueel wangedrag. Daarmee heeft een van de politieke aartsvijanden van president Donald Trump zichzelf onschadelijk gemaakt.

en

Het blad The New Yorker onthulde maandag een patroon van geweld en vernederingen in de relaties en versierpogingen van Schneiderman. Hij sloeg zijn amoureuze partners in het gezicht en tegen hun oren, wat in twee gevallen resulteerde in doktersbezoek. Hij schold zijn partners uit voor ‘vuile hoer’, vond ze te dik en zei ze te zullen vermoorden als ze hem zouden verlaten, aldus de vrouwen. Het wangedrag was volgens hen gedrenkt in alcohol.

Dit terwijl Schneiderman, de hoogste justitiebaas in New York, publiekelijk altijd voor vrouwen opkomt. Hij spande in februari een rechtszaak aan tegen Harvey Weinstein, de filmproducent die jarenlang actrices heeft misbruikt en bedreigd die voor hem werkten of wilden werken. "Nog nooit hebben we zoiets verachtelijks gezien als wat we hier hebben gezien", zei Schneiderman over het gedrag van Weinstein.

Schneiderman schold zijn partners uit voor 'vuile hoer', vond ze te dik en zei ze te zullen vermoorden als ze hem zouden verlaten

Ook stelde Schneiderman vorige week een onderzoek in naar zijn voorganger en de politie van New York, die in 2015 onvoldoende aanleiding zagen voor een zaak tegen Weinstein.

Verzet tegen Trump

De Democraat Schneiderman is ook al een paar jaar een van de belangrijkste aanvoerders van het juridische verzet tegen Donald Trump. In 2013 begon hij een rechtszaak tegen Trump wegens de oplichtingspraktijken met de Trump University. De zaak werd drie jaar later, vlak na de verkiezingen, geschikt voor 25 miljoen dollar.

Hij stelde een onderzoek in naar de twijfelachtige liefdadigheidsinstelling van Trump, die vervolgens werd opgedoekt. En onlangs vroeg hij het parlement van de staat New York om een nieuwe wet die het mogelijk zou moeten maken om mensen opnieuw te vervolgen, ook als de president hun gratie verleent.

Die juridische vete is dus maandag geëindigd met de aftocht van Schneiderman. Daarmee lijkt ook een einde te zijn gekomen aan zijn politieke ambities – Schneiderman zag zich al als toekomstige gouverneur van New York.

Lees verder onder de tweet.

Twitter bericht wordt geladen...

Donald Trump junior haalde gisteren als eerste zijn gram, na het vertrek van Schneiderman. Hij citeerde gretig een tweet van Schneiderman die oorspronkelijk voor Trump senior bedoeld was ("Niemand staat boven de wet, en ik zal president Trump en zijn regering elke dag aan dat feit herinneren"). Trump jr.: "Wat zei je ook alweer?" Het was het begin van een avondje leedvermaak dat nog lang zal weerklinken.

Jekyll en Hyde

Schneiderman kreeg vorige week nog een prijs voor zijn #MeToo-inspanningen. "Als een vrouw geen controle heeft over haar lichaam, is ze niet echt gelijkwaardig", zei hij bij die gelegenheid.

Maar die controle is precies wat Schneiderman zijn partners afpakte, vinden zijn ex-en. Een van hen, Tanya Selvaratnam, noemt hem een ‘Dr. Jekyll en Mr. Hyde’ figuur. "Dit is een man die zijn hele carrière, zijn persoonlijke levensverhaal heeft gebaseerd op een rol als vrouwenvoorvechter. Maar achter gesloten deuren misbruikt hij hen. Het is tijd om zijn ware aard te laten zien."

'Dit is een man die zijn hele carrière heeft gebaseerd op een rol als vrouwenvoorvechter. Maar achter gesloten deuren misbruikt hij hen'
Tanya SelvaratnamEx-partner van Schneider

In een verklaring stelde Schneiderman dat hij niet te ver is gegaan. "In de beslotenheid van intieme relaties heb ik rollenspellen gespeeld en met wederzijdse instemming andere seksuele activiteiten ontplooid. Ik heb nooit iemand aangevallen. Ik heb nooit seks gehad tegen de zin van de ander. Dat is een grens die ik nooit zou overschrijden."

Dat deed hij onder meer onder druk van de Democratische gouverneur in New York Andrew Cuomo. "Er moet een grondig onderzoek komen naar deze beschuldigingen", zo zei hij in een verklaring. "Niemand staat boven de wet. En persoonlijk denk ik niet dat hij aan kan blijven als aanklager, gezien de opeenstapeling van feiten in het artikel."

Lees verder onder de tweet.

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens de vrouwen was er echter absoluut geen sprake van rollenspel. "Dit was misbruik, dit was vernederend, bedreigend gedrag", aldus Selvaratnam tegen journalist Ronan Farrow, de man die ook Weinstein aan de schandpaal nagelde.

'Onbegrijpelijk'

Toch is het raadselachtig waarom mooie, zelfbewuste, feministische, activistische vrouwen van begin veertig ook na de eerste waarschuwingssignalen het wangedrag en misbruik van een agressieve alcoholist van in de zestig bleven tolereren. De relaties met twee van de vrouwen duurden ruim een jaar. Zij bleven ondanks het fysieke en verbale geweld bij Schneiderman terugkomen. Dat noemen zij nu zelf ook 'onbegrijpelijk'.