Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Nieuwe verkiezing Puigdemont geblokkeerd door Grondwettelijk Hof Spanje

Carles Puigdemont.Beeld AP

De Spaanse regering voorkomt via de rechter dat de gevluchte Catalaanse leider Carles Puigdemont opnieuw tot premier wordt benoemd terwijl hij daar niet bij is en in het buitenland zit. Het Catalaanse parlement keurde afgelopen week een wetsvoorstel goed dat het mogelijk maakt een regiopremier te kiezen die niet persoonlijk aanwezig is.

Madrid kondigde voor de stemming al aan naar het Grondwettelijk Hof te stappen en heeft dat nu ook effectief gedaan. Het Hof oordeelde in januari dat Puigdemont alleen beëdigd kan worden als regionaal premier  van Catalonië als hij fysiek aanwezig is in het parlement. 

Wet geschorst

Het Hof besliste vandaag om de aangepaste wet van de Catalanen voorlopig te schorsen, zo werd vernomen bij gerechtelijke bronnen. Daardoor moeten de separatisten hun plan om Puigdemont maandag te verkiezen als de nieuwe regeringsleider naast zich neerleggen.

Alternatief voor Puigdemont

Een woordvoerder van Puigdemonts partij JuntsXCat verklaarde eerder op dag dat de separatisten "alternatieven zullen zoeken" indien de verkiezing door het Grondwettelijk Hof wordt geblokkeerd. De media verwachten dat ze nu op zoek zullen gaan naar een kandidaat die geen probleem vormt voor het gerecht. 

Het Catalaanse parlement heeft ondertussen nog geen nieuwe premier gekozen. Zaterdag kwamen de parlementsleden van Puigdemonts partij bij elkaar in Berlijn, waar ze hem opnieuw aanduidden als hun kandidaat. Nu dat niet kan, is het afwachten wie de partij wel zal voorstellen. Het gaat ondertussen al om een plan D, nadat na Puigdemont ook al twee andere kandidaten niet verkozen konden worden omdat ze in Spanje in de cel zitten. 

Deadline 22 mei

Puigdemont vluchtte vorig jaar na zijn afzetting, die volgde op het illegale onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober, naar België. Op 25 maart werd hij op basis van een Europees aanhoudingsbevel opgepakt in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Het Duitse gerecht moet nu beslissen of de Catalaan aan Spanje wordt overgeleverd. 

De politici hebben tot 22 mei de tijd om een regioregering te vormen, anders moeten nieuwe regionale verkiezingen worden gehouden.