Direct naar artikelinhoud
VS stappen uit Iran-akkoord

Washington steunt Israël na raketaanvallen, Kremlin roept op tot dialoog

Het Witte Huis.Beeld Thinkstock

De Verenigde Staten hebben donderdag de Iraanse raketaanvallen op de Israëlische Golanhoogvlakte veroordeeld. Tegelijkertijd steunt Washington "het recht van Israël om zich te verdedigen", zo stelt het Witte Huis in een mededeling. De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov riep Iran en Israël dan weer op tot "dialoog". 

"De Verenigde Staten veroordelen de provocerende raketaanvallen van het Iraanse regime vanuit Syrië tegen Israëlische burgers, en we steunen met kracht het recht van Israël om zich te verdedigen", zo luidt de mededeling uit het Witte Huis. Volgens Washington is de ontplooiing van offensieve Iraanse raketsystemen in Syrië "onaanvaardbaar en een zeer gevaarlijke ontwikkeling voor het hele Midden-Oosten".

Iran voerde in de nacht van woensdag op donderdag een luchtaanval uit op de Israëlische Golanhoogte. De Israëli's kwamen enkele uren later met een vergeldingsaanval op verscheidene Iraanse doelwitten in Syrië. De militaire confrontatie tussen Israël en Iran zorgt vandaag voor grote ongerustheid in de internationale gemeenschap.

Dialoog

De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov riep Iran en Israël tot "dialoog" op. "De toevlucht tot geweld is een verontrustende tendens. Wij vertrekken vanuit het principe dat alle kwesties via dialoog opgelost moeten worden", zo verklaarde Lavrov op een persconferentie met zijn Duitse ambtgenoot Heiko Maas. Woensdag had de Russische president Vladimir Poetin nog een telefoongesprek gehad met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Rusland en Iran zijn de voornaamste bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad. Het regime omschreef de Israëlische aanvallen op Syrisch grondgebied als "een nieuwe fase" in de oorlog. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zal Israëlische inmenging de spanningen in de regio enkel doen oplaaien. Volgens Israël heeft het sjiitische land de voorbije maanden zijn militaire aanwezigheid in Syrië dan weer aanzienlijk uitgebouwd. Israël wordt dan weer geruggensteund door de Verenigde Staten van Amerika. Het land is één van de weinige landen die Trumps beslissing toejuichten om zijn land uit de overeenkomst over het nucleaire programma van Iran te trekken.

De Golan werd in 1967 door Israël veroverd op Syrië en later ook geannexeerd. Het heeft een zwaarbewaakte grens met Syrië.