Direct naar artikelinhoud
justitie

"Doe die beha maar uit, meester": advocates misnoegd over controles in Belgische gevangenissen

Beeld ter illustratie.Beeld Photo news

"Doe die bh maar uit, meester." Dat zinnetje krijgen tal van vrouwelijke advocates wekelijks te horen wanneer ze een cliënt bezoeken in de gevangenis. Want het opvallend strenge metaaldetectiesysteem – in handen van de cipiers – weert elke beugel-bh 'uit veiligheidsoverwegingen'. "Degoutant en vernederend", getuigen enkele advocates in Het Laatste Nieuws.

"Een keer ben ik bijna beginnen wenen toen ik hen hoorde zeggen dat ik niet mocht passeren", vertelt advocate Julie Crowet (28). "Op een bloedhete zomerdag moest ik in Hasselt naar een gedetineerde. Ik zag het echt niet zitten om eerst in zo'n vies bezoekerstoilet te kruipen, vervolgens met m’n bh in een zakje terug de koer over te lopen – waar iedereen me kon aanstaren terwijl ik met mijn dunne zomerblouse passeerde – om dan opnieuw gecontroleerd te worden. Na lang aandringen mocht ik me dan die ene keer uitzonderlijk in een of andere bezemkast omkleden." 

Talloze andere keren moest Crowet net als haar collega’s wel de bh-loze 'walk of shame'; zoals ze het zelf noemen, doorstaan om hun job uit te oefenen. "Elk gevangenisbezoek is een strijd", zegt ze. "Omdat er nu eenmaal geen lijn in te trekken valt. De ene dag passeer je wel, de andere dag biept dat ding ook al draag je dezelfde outfit en bh."

'Het lijkt soms zelfs verborgen camera'
Joke VanbelleAdvocate

Sport-bh

"Op die manier lijkt het soms zelfs verborgen camera", vertelt advocate Joke Vanbelle (31). "Het is echt gênant en respectloos, de manier waarop vrouwelijke strafpleiters gecontroleerd worden."

"De cipiers hebben kleine handscanners waarmee ze ons bovenlichaam zouden kunnen controleren", vertelt Crowet. "Maar dat 'mogen' ze officieel niet. Te ridicuul voor woorden, toch?"

Advocate Cecile Kenis (30) klaagde het probleem in 2012 al aan bij haar stafhouder. "Advocaten worden overdreven gecontroleerd en waarom?", vertelt ze. "Mochten wij een verboden voorwerp, een gsm of drugs binnenbrengen voor een gedetineerde riskeren wij onze carrière. Zo dom zijn we heus niet want elk bezoek wordt geregistreerd."

Ontsnapping met beugel

De Orde van Vlaamse Balies bevestigt de talloze bh-verhalen. "Bovendien rijst het vermoeden dat niet iedereen gelijk behandeld wordt", vertelt woordvoerder Hugo Lamon. "De cipier die de machine bedient, lijkt de 'detectiegraad' te controleren. Sommigen maken er blijkbaar echt een spelletje van om bij bepaalde advocates de gevoeligheid op te drijven. 

"Het is eigenlijk knettergek dat men het al meer dan tien jaar normaal vindt dat advocates zo behandeld worden en ze na het uitkleedritueel de smalende blikken van sommige cipiers moeten ondergaan. Hun oversten schermen met de veiligheidsvoorschriften, maar waar zijn we eigenlijk mee bezig als er zoveel verboden middelen en voorwerpen binnen geraken in een gevangenis bijvoorbeeld via het reguliere bezoek? Is een bh-beugel dan zo erg? Bij mijn weten is er nog nooit iemand ontsnapt dankzij een bh van een advocate en kan je er ook niemand mee neersteken." 

'Het zijn en blijven gevangenissen en iedereen weet dat die strikte controles er zijn'
Kathleen Van De VijverWoordvoerster Gevangeniswezen

Dienstingang

Vanaf 1 juni zouden de advocates voortaan gebruik kunnen maken van de dienstingang voor gevangenispersoneel en niet langer dezelfde weg als het 'gewone' publiek moeten volgen. "Hopelijk het einde van het bh-uitdoen", reageren de advocates, maar volgens het Gevangeniswezen zullen de controles even streng blijven. 

"Bezoeker, advocaat of minister. Iedereen wordt aan dezelfde strenge controle onderworpen", aldus woordvoerster Kathleen Van De Vijver, die jarenlang hoofd was van verscheidene instellingen en dus ook dagelijks de controles moest ondergaan. "Het zijn en blijven gevangenissen en iedereen weet dat die strikte controles er zijn."