Videospeler inladen...

Hoe zit de stad Jeruzalem in elkaar?

Jeruzalem bereidt zich voor op de opening van de Amerikaanse ambassade van morgen, op de Israëlische onafhankelijkheidsdag. De verhuizing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, ervaren de Palestijnen als een kaakslag. Want ook zij zien Jeruzalem als hun hoofdstad. Bovendien ligt die ambassade op de grens tussen West- en Oost-Jeruzalem, en ook dat ligt gevoelig. Onze ploeg in Israël zocht uit hoe de stad in mekaar zit.

Dat Jeruzalem een heilige stad is voor joden, moslims en christenen: dat ziet u aan de toeristen die er neerstrijken: niet alleen christelijke pelgrims, maar ook steeds meer moslimtoeristen. En het is vooral de ommuurde oude stad waar het om draait.

De oude stad maakt deel uit van Oost-Jeruzalem, het deel dat Israël pas in 1967 veroverde en inlijfde, zonder de zegen van de internationale gemeenschap. 

De grens is dan wel geen fysieke grens meer, maar wel een psychologische. "Het is voor alle bewoners van de stad, in het westen Ă©n in het oosten, mogelijk om je vrij te verplaatsen", zegt Christian Eeckhout die in Jeruzalem woont. "Maar de mentaliteit is niet hetzelfde. West-Jeruzalem is echt westers, Europees en Amerikaans, terwijl Oost-Jeruzalem meer Arabisch en oosters is."

Oost-Jeruzalem was en is voornamelijk Palestijns  - maar ook daar komen er zich nu steeds meer Joden vestigen. "Zo kopen Joodse organisaties of Joodse kolonisten in de moslimwijk van de oude stad steeds meer huizen op om hier de Joodse aanwezigheid te versterken, en dat laten ze zien door de Israëlische vlag op te hangen."

Met de verhuizing van hun ambassade naar Jeruzalem ondersteunen de Amerikanen de claim van Israël op Jeruzalem. Op heel Jeruzalem: West- en Oost. De ambassade ligt trouwens in Arnona, een wijk in de grenszone.  

"Volgens wat ik begrepen heb, ligt de wijk Arnona ten zuiden van de oude stad in de voormalige gedemilitariseerde zone die noch Oost-  noch West-Jeruzalem was", zegt Eeckhout. 

En de ambassade ligt ook vlak bij en in het zicht van een Palestijnse wijk. Kortom: in het land is geografie altijd politiek.  Bekijk hieronder de reportage van Bert De Vroey en onze ploeg ter plaatse:

Videospeler inladen...

Meest gelezen