Piloten en directie Brussels Airlines zonder akkoord uit elkaar: woensdag nieuwe verzoeningspoging

© BELGA

Directie en vakbonden van Brussels Airlines zijn maandagavond zonder akkoord uit elkaar gegaan. De verzoeningspoging wordt woensdag voortgezet, tijdens de tweede stakingsdag.

“Er is voorlopig nog geen akkoord, maar we hebben progressie gemaakt”, stak Filip Lemberechts (ACLVB) van wal. “Het is voor een lange vlucht, maar we zijn opgestegen.”

Zijn collega van LBC-NVK, Paul Buekenhout, stelde een “lichte bereidheid” vast bij de directie. “We komen woensdag opnieuw samen om het zeer technische dossier verder uit te klaren”, aldus de vakbondsman. “We moeten zorgen voor een goed voorstel waarmee we naar de ‘crew room’ kunnen gaan.”

Want het laatste woord zal voor de piloten zelf zijn. Zij zullen zich moeten uitspreken over een eventueel akkoord dat directie en bonden zouden bereiken.

Ook volgens Anita Van Hoof van de socialistische bond is er nog werk aan de winkel. Ze verwees naar de grote bereidheid die er bij de piloten was om maandag en woensdag te staken: zowat 80 procent stemde voor. Zij zullen zich dus niet met een kluitje in het riet laten sturen.

De directie van Brussels Airlines zou maandag onder meer hebben voorgesteld om een vorm van winstparticipatie uit te werken voor de piloten. En ook inzake de werklast zouden er voorstellen zijn gedaan. De directie wenst zelf geen commentaar te geven zolang de onderhandelingen lopen.

Directie en vakbonden onderhandelen woensdag vanaf 10.00 uur rechtstreeks met elkaar. Om 17.00 uur komt de sociaal bemiddelaar erbij om te kijken hoever het dossier staat. Maar dat betekent niet dat de onderhandelingen dan afgelopen moeten zijn, benadrukken de bonden.

Woensdag vindt ook de tweede stakingsdag van de piloten plaats. Die dag wordt in Brussel betoogd tegen de pensioenhervorming van de regering-Michel. Net als maandag zal ongeveer drie kwart van de vluchten van Brussels Airlines geannuleerd zijn. Elke stakingsdag kost de maatschappij naar eigen zeggen 4,7 miljoen euro. In totaal worden meer dan 60.000 passagiers getroffen door beide stakingsdagen.

Het sociaal conflict draait rond onder meer pensioenen, lonen en de balans tussen werk en privé.

Het is de tweede keer dat er wordt gestaakt in de 16-jarige geschiedenis van de Belgische luchtvaartmaatschappij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen