Videospeler inladen...

Regisseur Milo Rau: "Mij intrigeert het waarom buren elkaar ineens gaan uitmoorden"

Milo Rau, artistiek leider van NTGent, veroorzaakte in maart grote opschudding. Voor het stuk "Het Lam Gods" deed hij een oproep aan ex-jihadi's die in Syrië en Irak zijn gaan vechten om te solliciteren voor de rol van de kruisvaarders. Vanavond legde hij in "De Afspraak" uit waarom hij dat deed, en waarom hij zo vaak in zijn stukken aandacht besteedt aan gewelddadige conflicten.

In maart deed Milo Rau voor het theaterproject "Het Lam Gods" een oproep aan ex-jihadi's om zich te melden. Naast de rollen van Adam en Eva, God de Vader en het Lam Gods waren er ook die van de kruisvaarders: hij was benieuwd naar wat er op de scène zou gebeuren als teruggekeerde IS-strijders die rol zouden spelen.  De kritiek en de verontwaardigde reacties waren niet van de lucht. 

Er ontstonden heftige discussies over de uitnodiging, ook onder de acteurs. Milo Rau was onder de indruk van de reacties, en had die niet verwacht: "Ik heb meer projecten met strijders gedaan. Ik heb in België onderzoek gedaan naar de burgeroorlogen, in 2014. Ook eind 2013, met families van teruggekeerde strijders. Dat was voor IS opgericht werd. Met families uit Molenbeek en Antwerpen. De familie Bontinck. Toen sprak dat onderwerp nog niemand aan. Maar sinds de aanslag in Zaventem, maar ook door Parijs, zijn ze zich er hier meer van bewust."

Mij intrigeert het waarom buren ineens elkaar gaan uitmoorden. Waarom beginnen ze mensen in hun omgeving te vermoorden?

Milo Rau heeft meerdere producties gemaakt over geweld, en hij legt uit waarom: "Ik heb ook stukken gemaakt over het Midden-Oosten, over Noord-Irak, over Syrië en over de genocide in Rwanda. Mij intrigeert het waarom buren ineens elkaar gaan uitmoorden. Waarom beginnen ze mensen in hun omgeving te vermoorden? Hoe vervalt een beschaving tot een burgeroorlog?"

Op dit moment loopt in Gent de productie "La reprise", die gaat over de moord in 2012 in ons land op Ihsane Jarfi, een homoseksuele moslim. Rau ging praten met de ouders van Jarfi, met zijn ex-vriend, en met Ă©Ă©n van de vier daders. Het stuk krijgt erg goede reacties.

Ik probeer niks uit te leggen. Ik probeer het op meer dan Ă©Ă©n niveau te begrijpen.

Milo Rau: "Op het einde, in een harde scène van twintig minuten - daar wordt ook het meeste over geschreven - zie je hoe Jarfi vermoord wordt. We laten op het podium zien hoe hij geslagen wordt. Als kunstenaar probeer je te begrijpen. Je praat het niet goed. Dat geldt ook voor de extremisten. Ik probeer niks uit te leggen. Ik probeer het op meer dan één niveau te begrijpen."

Overigens heeft hij nog geen ex-jihadi's gevonden voor "Het Lam Gods" : "De ophef kwam er pas laat. Ik was al weken acteurs aan het casten. We hadden het niet verwacht, want we konden niet alle rollen invullen. Maar na dat schandaal boden veel mensen zich aan voor Adam en Eva en als extremistische katholieken en protestanten."

Video: Herbekijk hieronder het volledige gesprek in "De afspraak" met Milo Rau.

Videospeler inladen...

Meest gelezen