Direct naar artikelinhoud
Cultuur

Museumpas gelanceerd: 50 euro om een jaar lang Belgische musea te bezoeken

Kunstenaars als Rinus Van de Velde, Eva Mouton en Koen Vanmechelen hebben een werk ontworpen voor de lancering van de museumpas, die vandaag officieel is voorgesteld.Beeld museumPASSmusées

Voor 50 euro een jaarabonnement op de Belgische musea: vanaf september kan het met de nieuwe museumpas. Een honderdtal musea doen al mee. Morgen begint de voorverkoop van museumPASSmusées.

In Nederland bestaat het systeem al dertig jaar, morgen begint hier eindelijk de voorverkoop van de Belgische museumpas. Eén kaart die 50 euro kost, en waarmee je een jaar lang een hele hoop Vlaamse, Brusselse en Waalse musea en tentoonstellingen kunt bezoeken. 6.000 kaarten gaan vanaf morgen in voorverkoop, met die opbrengsten wordt de echte lancering in september betaald.

Op dit moment doet een honderdtal musea mee, maar verwacht wordt dat dat aantal nog toeneemt. De Schone Kunstenmusea staan bijvoorbeeld niet in de lijst, maar dat komt door administratieve beslommeringen: zo moeten die instellingen nog een formele goedkeuring krijgen van hun bestuurders. "We verwachten dat ze er in september klaar voor zijn", zegt Leen Ochelen, directrice van de Brusselse Museumraad.

“Met de museampas kun je de vaste collecties bezoeken, en de tijdelijke tentoonstellingen zijn vaak ook gratis of met een flinke reductie", vertelt Ochelen. De inkomsten van de museumpas gaan rechtstreeks naar de musea, die per bezoeker minstens 60 procent van het normale toegangstarief krijgen. De rest wordt veelal gecompenseerd door het feit dat de bezoekers geneigd zijn om meer geld uit te geven in de museumshop of aan een koffie. 

Dat voor dit project de Vlaamse, Brusselse en Waalse musea elkaar gevonden hebben, is best uniek

50.000 mensen 

Het initiatief komt van de museumsector zelf, dat al langer op zoek is naar nieuwe manieren om bezoekers te trekken en de inkomsten op te krikken. In Nederland zijn de bezoekerscijfers dankzij de museumpas met 20 procent gestegen, hier hopen de musea dat na één jaar 50.000 mensen de kaart hebben aangeschaft. 

Dat voor dit project de Vlaamse, Brusselse en Waalse musea elkaar gevonden hebben, is best uniek. "Dit is federalisme in zijn ware betekenis: samenwerking", stelt Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open Vld). "Dit is goed voor de musea en de mensen." De opstartkost, die vooral technisch van aard is, bedraagt 600.000 euro, de overheid neemt de helft daarvan op zich.