Videospeler inladen...

"Palestijnen die gevlucht zijn, bewaren nog altijd de sleutel van hun huis"

Pax Christie Vlaanderen en Broederlijk Delen hebben in 12 steden stiltecirkels gehouden uit solidariteit met de Palestijnen. VRT NWS ging kijken in Hasselt.Ā 

Tijdens de stiltecirkels toonden de deelnemers de namen van honderden verdwenen Palestijnse dorpen. Toen de staat IsraĆ«l 70 jaar geleden werd opgericht, zijn heel veel Palestijnen gevlucht. "Die zijn uit hun huizen gezet, die dorpen zijn leeg komen te staan. Van sommige zijn er nog ruĆÆnes te zien, van andere niets meer", zegt Lizette Stiers van Pax Christi Limburg. "Heel veel mensen die in vluchtelingenkampen zitten bewaren nog altijd de sleutel van het huis dat ze toen hadden."

De organisatoren van de stiltecirkels hopen dat er opnieuw vredesgesprekken worden opgestart. "We rekenen vooral op Belgiƫ, maar ook op Europa. Zoals het er nu uitziet hoeven we van Amerika niet veel te verwachten." Stiers denkt dat er echt hulp en druk van buitenaf moet komen. "De vete, de haat en wat er gebeurd is, zit zo diep dat ze echt hulp nodig hebben."

Meest gelezen