Direct naar artikelinhoud
Sociale media

Facebook wist 1,3 miljard valse accounts in zes maanden

Facebook wist 1,3 miljard valse accounts in zes maanden
Beeld EPA

Facebook heeft in het laatste kwartaal van 2017 en de eerste drie maanden van dit jaar bijna 1,3 miljard valse accounts verwijderd. Meer dan 98 procent van deze valse gebruikersprofielen werden verwijderd nog voor andere gebruikers ze gezien hadden. 

Facebook presenteert vandaag voor het eerst gedetailleerde cijfers over de maatregelen die het treft tegen de verspreiding van nepnieuws, haatzaaien en valse accounts.

In zes maanden tijd verwijderde het Amerikaanse bedrijf uit Menlo Park dus bijna 1,3 miljard valse accounts, waarvan 583 miljoen in januari-maart, terwijl het bedrijf zowat 2,2 miljard actieve gebruikers telt.

Daarnaast werden in het laatste kwartaal 2,5 miljoen haatdragende en 1,8 miljoen terroristische bijdragen weggehaald. Het leeuwendeel van deze bijdragen werd pas gewist nadat andere gebruikers erover hadden gerapporteerd.

"Facebook blijft vaag over privacy"

Ondertussen vinden leden van het Britse parlement dat Facebook te vaag blijft in zijn antwoorden op 39 vragen over de omgang met persoonlijke gegevens en nepnieuws. De schriftelijke reactie daarop schiet volgens de volksvertegenwoordigers nog ernstig tekort.

Het ging om vragen die technologisch topman Mike Schroepfer onbeantwoord liet toen hij voor een parlementscommissie verscheen. Het ging daarbij onder meer om de controverse rond het campagnebedrijf Cambridge Analytica, dat toegang kreeg tot gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers. Die werden onder andere gebruikt bij de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016.

De commissie vindt het spijtig dat Facebook om de hete brei heen blijft draaien. "We zijn teleurgesteld dat een bedrijf met de middelen als die van Facebook er niet voor kiest voldoende informatie en transparantie te verschaffen", aldus voorzitter Damian Collins. Hij kondigde aan de vragen opnieuw op te sturen, in de verwachting alsnog een bevredigend antwoord te krijgen.

Damian Collins.Beeld Photo News