Te koop: biogasinstallatie, al moet je die waarschijnlijk zelf monteren

© Repro jvl

De omstreden biogasinstallatie op het erf van veehouder Rudy Bayens staat te koop. Het openingsbod op het geheel staat op 100.000 euro, maar naar alle waarschijnlijkheid zal de installatie stukje per stukje de deur uit gaan.

jvi

De biogasinstallatie van de bvba Clean Energy Ternat in de Pangaardenstraat doofde vorige zomer uit nadat de uitbater de boeken neerlegde wegens een steeds hogere schuldenlast. Die financiële put kwam er enerzijds omdat het verhoopte minimum financieel rendement niet gehaald werd na de jarenlange procedureslag om de installatie te bouwen. Anderzijds omdat Clean Energy nadien nog heel wat bijkomende investeringen kreeg opgelegd door het Departement Omgeving, na honderden overlastklachten van buurtbewoners.

Nadat de rechtbank het faillissement van Clean Energy Ternat had uitgesproken, werd een curator aangesteld die de schuldvereffening in goede banen moet leiden. De verkoop van de installatie is hiervan het uiteindelijke gevolg. De procedure zal verlopen via het gespecialiseerde veilingkantoor Jorisco. Op de veilingwebsite is de installatie in zijn geheel te koop, ofwel stukje per stukje.

Geen overnemer

Peter De Smet van Clean Energy was vorige zomer nog hoopvol dat er een overnemer voor het geheel van de activiteiten en de vennootschap zou worden gevonden, waardoor een doorstart in Ternat mogelijk zou zijn. Tevergeefs is inmiddels gebleken. Dat nu toch iemand de installatie via de veiling in zijn geheel zou opkopen, lijkt hem quasi onmogelijk. “Je kan dergelijke installatie niet zomaar op een vrachtwagen zetten en verhuizen”, zegt hij. “Iemand die ze in zijn geheel opkoopt, moet de activiteiten voortzetten op de site in Ternat. G ezien de omstandigheden is een doorstart daar momenteel niet mogelijk”, zegt hij. “Het lijkt mij dan ook veel waarschijnlijker dat de installatie stukje per stukje zal worden verkocht. Ik hoop op een zo hoog mogelijke opbrengst.”

Kijkdag

Het startbod voor de totale installatie staat voorlopig op minimum 100.000 euro. Apart kan bijvoorbeeld worden geboden op onderdelen als een mengbunker, gasfakkel, biofilters of indikkers. Bieden kan van 24 tot en met 31 mei. Op maandag 28 mei is er een kijkdag gepland in de Pangaardenstraat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen