© HBvL

“Deze Septemberverklaring kan de gedroomde nieuwe start zijn”

Vandaag is het een hoogdag in het Vlaams Parlement, want met zijn Septemberverklaring trapt Vlaams minister-president Geert Bourgeois het nieuwe politieke jaar op gang. Al dan niet met een iets bruiner getinte huid die het goede leven van ruim twee maanden vakantie verklapt, zullen de 124 parlementsleden horen waar het volgend jaar met Vlaanderen naartoe gaat. Na de speech zullen de N-VA’ers, CD&V’ers en Open Vld’ers lang en luid applaudisseren. ‘Your heart felt like September’ van Earth, Wind & Fire zal net niet door de luidsprekers knallen. De oppositie (sp.a, Groen en Vlaams Belang) zal zonder dralen gifpijlen beginnen te maken. Ook dat is politiek, elk jaar opnieuw.

Yves Lambrix

Toegegeven, twee jaar na haar aantreden is er van de ambitieuze titel van het regeerakkoord - ‘Vertrouwen, Verbinden, Vooruitgaan’ - nog niet veel in huis gekomen. Althans, dat zeggen de drie vakbonden in een gemeenschappelijk schrijven. En ja, ze hebben gelijk als ze zeggen dat deze ‘factuurregering’ al fors in uw en mijn portemonnee heeft gezeten. De woonbonus werd verminderd, het kindergeld niet geïndexeerd, en kinderopvang, de zorgverzekering, het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs en drinkwater werden fors duurder. En er is die vermaledijde Turteltaks. Ondanks dat extra geld blijft het aantal leefloners stijgen en raken grote infrastructuurwerken nog altijd niet gerealiseerd. Scholen, rust- en ziekenhuizen, sociale economiebedrijven en de cultuursector kreunen harder dan ooit onder het besparingsbeleid. Ondertussen outte deze Vlaamse ploeg zich net iets te vaak als een ruziënd klasje dat vertrouwen en verbinden verkettert. Kortom, Bourgeois I besliste wel, maar moeizaam, en zelden van harte.

26 september 2016 kan een keerpunt worden. Vandaag zal Geert Bourgeois eindelijk een begroting in evenwicht kunnen presenteren. Zonder nieuwe belastingen nog wel. Deze Vlaamse regering zal ook een eerste schijf van het extraatje van 1,5 miljard euro vrijmaken die ze had beloofd aan onderwijs, welzijn en onderzoek en ontwikkeling. Deze Septemberverklaring kan de gedroomde nieuwe start zijn. Op naar meer, op naar beter, voor iedereen. Vlaanderen verdient beter dan een kibbelkabinet in een sombere, matte wagen met een weinig begeesterende chauffeur aan het stuur. Dus beste Geert Bourgeois & co, trek die potten lakverf open en ‘pimp’ die Vlaamse ‘pussy wagon’. Blingbling is mode, zeker na de zesde staatshervorming waar jullie altijd voor hebben gepleit als voorwaarde om Vlaanderen een glorierijke toekomst te geven. Jullie hebben nog drie jaar om ons daarvan te overtuigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer