Direct naar artikelinhoud
Israël-Palestina

N-VA zit gewrongen met Israëlisch-Palestijnse kwestie: "Ambassadeur was tenminste duidelijk"

N-VA-fractieleider Peter De Roover.Beeld BELGA

Moest de Israëlische ambassadrice in België een tik op de vingers krijgen van onze buitenlandminister Didier Reynders (MR)? Regeringspartij N-VA vindt van niet, maar de partij zit vooral zelf gewrongen met de kwestie.

"Ze heeft enkel en alleen het standpunt van haar land meegedeeld." Voor N-VA-fractieleider Peter De Roover heeft Simona Frankel gewoon haar job gedaan. 

De Israëlische ambassadrice werd door onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op het matje geroepen. Dat ze de Palestijnse doden in de Gazastrook allemaal 'terroristen' had genoemd, kon voor ons land niet door de beugel. Aan het grenshek doodden Israëlische soldaten 60 Palestijnse demonstranten.

Alle partijen, meerderheid en oppositie, vonden de uitspraak van Frankel ongepast. Maar voor N-VA was een publieke veroordeling niet nodig. "Ik ben het niet eens met haar woorden, maar ze is tenminste duidelijk", zegt De Roover. "Dat is wel wat ik van een ambassadrice verwacht."

Catalonië

Vanwaar dat dissonante geluid? Was N-VA niet de partij die het opnam voor de verdrukte volkeren? Toen het Catalaans protest door de Spaanse overheid vorig najaar werd neergeslagen, tuimelden de Vlaams-nationalisten over elkaar om hun steun te betuigen. Nu blijft het stil. 

Natuurlijk, de aard van het conflict is helemaal anders, de voorgeschiedenis eindeloos complexer en de afstand is groter. "Met Spanje delen we één democratische ruimte: de EU", zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann.

Toch ziet de Europese Vrije Alliantie ziet dat anders. De organisatie van Europese partijen, waar N-VA deel van uitmaakt, organiseerde de ontvangst van Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in Brussel. Nu neemt de organisatie het op voor de Palestijnen. "Europa moet dit disproportioneel geweld veroordelen", zegt Gunther Dauwen. "Kinderen worden vermoord."

'Als je dit debat aangaat met eenvoudige stellingnames, dan is het eerste slachtoffer de waarheid'
N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann

N-VA pleit in de eerste plaats voor nuance. "Als je dit debat aangaat met eenvoudige stellingnames, dan is het eerste slachtoffer de waarheid", zegt Pohlmann. Of zoals De Roover het stelt: "Hier speel je de zwartepiet niet zomaar door." 

Een beetje 'enerzijds, anderzijds' lijkt het devies. Dat bleek uit de verklaring van Vlaams-minister Geert Bourgeois (N-VA). Die veroordeelde Hamas, omdat die aan Palestijnse kant de gemoederen had verhit, net zo goed als het Israëlische leger. In het Vlaams Parlement werd gisteren een gelijkaardige resolutie goedgekeurd.

Willy Kuijpers

De Vlaams-nationalisten passen voor forse uitspraken, en als ze toch naar buiten komen, waken ze over het evenwicht. Daarmee pendelt de N-VA tussen twee strekkingen binnen de partij, tussen de volksnationalisten en de meer Israël-gezinden. 

Vanuit de oude Volksunie leeft er nog steeds bij heel wat mensen een sympathie voor de Palestijnse zaak. "Het zit in de genen van de partij, ik volg daarbij de traditie van Willy Kuijpers", zegt Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn. De oud-VU'er zette zich over heel Europa in voor verdrukte minderheden. Zelf reisde De Bruyn sinds 2008 al vijf keer naar Palestina en Israël. Ook Bourgeois is die spirit genegen.

'Sympathie voor verdrukte volkeren zit in de genen van de partij'
Vlaams Parlementslid voor N-VA Piet De Bruyn

Daarnaast is de N-VA in Antwerpen niet ongevoelig voor de Joodse belangen. Burgemeester Bart De Wever stuurde, net voor het geweld uitbrak, nog een tweet waarin hij de staat Israël feliciteerde met haar 70ste verjaardag. Tegelijk speelt mee dat de Palestijnse kwestie volop door links wordt geclaimd, iets waar een aantal N-VA'ers liever niet mee geassocieerd worden.

Ludo Van Campenhout, schepen in Antwerpen, heeft uitstekende relaties in Israël. Hij neemt wel stelling in. "Ik betreur elk slachtoffer. Maar als dit protest helemaal vreedzaam was geweest, hadden de Israëli's dan geschoten? De verantwoordelijkheid van het geweld ligt bij de Palestijnen van Hamas." Hij zit samen met De Bruyn in de Vlaamse fractie. "Er is een reliëf aan opinies binnen de partij, maar dat is niet problematisch."

Bij de N-VA gaan ze Reynders niet zwaar aanspreken op het diplomatieke incident. Dit is geen dossier waar ze electoraal kunnen op scoren, wel in tegendeel. Zere schenen van de oude achterban of de Joodse gemeenschap worden best vermeden. Er is geen eensgezindheid binnen de partij, geeft een ingewijde toe, dan is het menselijk om een onderwerp uit de weg te gaan.