© BELGA

Peeters broedt op sancties voor werkgevers die discrimineren op leeftijd

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil bekijken hoe hij werkgevers die bij sollicitaties discrimineren op leeftijd daarvoor kan sanctioneren. Dat zegt hij aan de VRT in een reactie op het nieuws dat het interfederaal gelijkekansencentrum Unia de afgelopen maanden fors meer dossiers heeft geopend voor leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer.

Unia opende dit jaar al 74 dossiers over leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt, in heel 2015 waren dat er 45. Bijna de helft van de dossiers die in 2016 werden geopend, hadden te maken met een sollicitatie. Vooral 45-plussers krijgen te horen dat ze niet in aanmerking komen voor een job vanwege hun leeftijd.

De cijfers van Unia zijn zorgwekkend, zegt Peeters maandag. “De werkzaamheidsgraad van oudere werknemers is de laatste jaren sterk gestegen, en dat is een belangrijke en positieve evolutie, net als het feit dat oudere werknemers vaker zelf op zoek gaan naar een job”, zegt hij. “Daarom wil ik samen met de werkgeversorganisaties en sociale partners bekijken hoe we deze specifieke vorm van arbeidsdiscriminatie kunnen aanpakken. Het gaat niet op dat we oudere mensen aanmoedigen om zelf werk te zoeken, of hun job te behouden, terwijl ze tegelijk afgeremd worden.”

Het is niet duidelijk hoe Peeters die concreet wil aanpakken. Hij spreekt van “sancties” en “concrete maatregelen”. “Ik wil niet vooruit lopen op de dialoog, maar we moeten voorkomen dat werkgevers discrimineren op leeftijd. We zouden sancties kunnen treffen, ja. Als we merken dat oudere werknemers niet aan de bak komen door hun leeftijd, dan wil ik actie kunnen ondernemen.”

45-plussers vaak afgewezen tijdens sollicitaties wegens "te oud" (oproep)

Archieffoto. © ANP

Interfederaal gelijkekansencentrum Unia heeft de afgelopen maanden fors meer dossiers geopend voor leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer. De organisatie start daarom een digitale campagne tegen vooroordelen.

“Vijftigplussers zijn niet mee met de technologie en jongeren zijn te lui om te werken”. Dat zijn vooroordelen waar die leeftijdsgroepen nog steeds tegenop moeten boksen, zegt Unia. De organisatie ziet een stijging van het aantal dossiers. Waar er vorig jaar in totaal 45 dossiers geopend werden, zijn dat er dit jaar al 74.

Bijna de helft daarvan kwam er door een sollicitatie. “Mensen krijgen dan te horen dat ze niet in aanmerking komen wegens hun leeftijd.” Vooral oudere werknemers trekken aan het kortste eind. Bijna zes op de tien van de tot nu toe geopende dossiers gaan over 45-plussers, zegt Els Keytsman, directeur van Unia, maar ook jongeren signaleren mogelijke discriminatie. “Dan gaat het voornamelijk over vacatures met leeftijdsbeperkingen waardoor iemand van 26 al uit de boot valt.” Bij oudere sollicitanten spelen de loonkosten, maar evengoed de perceptie van werkgevers.

Unia wil een en ander aankaarten met een campagne en zet daarvoor posters en banners op websites die vooral door werkzoekenden bezocht worden. “De campagne heeft een ironische toon. Zo willen we de aandacht trekken. Veel mensen weten niet dat leeftijd een beschermd criterium is door de antidiscriminatiewet”, aldus Keytsman “Met deze digitale campagne willen we hen bewust maken van hun rechten en informeren dat ze terecht kunnen bij Unia met vragen.”

Ben jij tijdens een sollicitatie al eens gediscrimineerd omdat je ouder bent dan 45 jaar? Laat het ons dan weten en stuur een mailtje met je naam en telefoonnummer naar hier@reageren.be. Alvast bedankt!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER