Direct naar artikelinhoud
vlaamse regering

Vlaanderen verbiedt roken in de auto met kinderen erbij, boetes kunnen oplopen tot 1.000 euro

Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).Beeld BELGA

Er komt een verbod op om te roken in de auto in het bijzijn van kinderen onder de zestien jaar. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

“Roken in voertuigen tast de luchtkwaliteit in deze voertuigen ernstig aan", laat Vlaams minister voor Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) weten. Roken in de auto veroorzaakt tot 25 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. "Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig", zegt ze. "Een raampje openzetten volstaat niet."

Wie door de politie betrapt wordt op roken in de auto met kinderen erbij, kan aankijken tegen een boete tussen de 100 en de 1.000 euro. Het is een rechter die beslist over de strafmaat.

Wie de eerste keer wordt betrapt, zal sneller tegen het minimumtarief zitten, maar wie bijvoorbeeld voor de derde keer rokend is tegengehouden in een bus met schoolkinderen zal allicht eerder tegen de 1.000 euro aanzitten. Wanneer de rechter de zaak seponeert, kan de administratie nog altijd zelf beslissen om een boete tot 1.000 euro uit te schrijven.

Schauvliege put hiervoor haar bevoegdheid van minister van Leefmilieu tot in het extreme uit

Ook voor elektronische sigaretten

Dat Schauvliege hiervoor het initiatief nam, is opmerkelijk. Een gelijkaardig voorstel ligt stof te vergaren in het federaal parlement, vandaar dat de regio's zelf initiatief namen. Schauvliege put daarvoor haar bevoegdheid van minister van Leefmilieu tot in het extreme uit. Het gaat hier immers in strikte zin over schone lucht, ook al is dat enkel de schone lucht in de binnenkant van een auto. Officieel kan daarom ook de milieu-inspectie inbreuken vaststellen, maar dat zal in de praktijk zelden gebeuren.

Vorig jaar kondigde de Waalse regering al een gelijkaardig rookverbod aan. Maar ook elders werd al een degelijk rookverbod ingevoerd, zoals in Engeland, Wales, Frankrijk, Australië en verschillende Amerikaanse staten. Het verbod geldt ook voor elektronische sigaretten.