Direct naar artikelinhoud
Schietpartij Houston

Weer schietpartij in VS, weer beterschap beloofd

►Een leerling van de Santa Fe High School omarmt haar moeder na de dodelijke schietpartij.Beeld AP

Bij een schietpartij in een middelbare school in Texas zijn tien doden en tien gewonden gevallen. De schutter is gearresteerd. Net als na de shooting in Florida, drie maanden geleden, belooft president Trump maatregelen om nieuwe schietdrama's te voorkomen.

Iets voor 8 uur 's ochtends plaatselijke tijd opende een schutter vrijdag het vuur op de Santa Fe High School, op 48 kilometer van Houston, Texas. De gouverneur van Texas bevestigde op een persconferentie dat er tien doden te betreuren vallen, onder wie vooral leerlingen, maar ook volwassenen. Een 17-jarige verdachte kon ongedeerd worden gearresteerd.

"Er is een verdachte in hechtenis genomen, twee andere personen worden ondervraagd", zei gouverneur Greg Abbott. De dader heeft een geweer en een handvuurwapen gebruikt, die beide legaal in het bezit waren van zijn vader.

De motieven zijn voorlopig niet duidelijk. De dader had een blanco strafblad, maar op zijn sociale mediaprofiel stonden afbeeldingen van wapens, een foto van een T-shirt met het opschrift 'Born to Kill' en een outfit met een opgespeld naziteken.

Dit is al te lang aan de gang in ons land, te veel jaren, te veel decennia
Donald Trump

Volgens gouverneur Abbott zijn er ook teksten teruggevonden waarin de dader aankondigde dat hij de intentie had tot een schietpartij. Er zijn ook verschillende explosieven aangetroffen, waaronder een molotovcocktail.

Parkland-drama

Op een persconferentie in het Witte Huis sprak Amerikaans president Donald Trump zijn verdriet en frustratie uit over de gebeurtenissen op de school in Santa Fe. Hij stelde dat zijn administratie er alles aan zal doen om geweren uit handen te houden van wie een gevaar betekent voor zichzelf of voor anderen. "Dit is al te lang aan de gang in ons land, te veel jaren, te veel decennia", zei Trump.

Enkele maanden geleden, na de schietpartij waarbij zeventien doden vielen op een school in Parkland, Florida, beloofde Trump ook om actie te ondernemen. Toen barstte in de VS een discussie los over strengere regels. Vooral jongeren kwamen massaal op straat om te protesteren tegen wapenbezit en overlevenden van het Parkland-drama startten een "Never Again"-beweging.

Trump sprak zich uit voor striktere achtergrondchecks van wapenkopers en het optrekken van de minimumleeftijd. Beide voorstellen gaan echter in tegen de National Rifle Association, een lobbygroep voor wapenbezit. De president had ook opgeroepen voor gewapende leerkrachten op scholen, een voorstel dat wel steun krijgt van de NRA. Geen van de voorstellen zijn ondertussen al doorgeduwd.

Amerikaanse wapenliefhebbers interpreteren het tweede amendement van de grondwet als het recht op wapendracht

'Veiligere scholen'

Trump zei na de schietpartij in Parkland dat verkozenen klaar moeten zijn om te 'vechten' tegen de machtige NRA, maar op de jaarlijkse bijeenkomst van de lobbygroep eerder deze maand betreurde de president dat "het tweede amendement belegerd wordt".

Amerikaanse wapenliefhebbers interpreteren het tweede amendement van de grondwet als het recht op wapendracht. Op zijn persconferentie heeft de Republikeinse gouverneur van Texas beloofd om snel werk te maken van wetgevende initiatieven die "het tweede amendement beschermen, maar tegelijk onze scholen een veiligere plaats maken".