Direct naar artikelinhoud
Cannes

Belgische regisseur krijgt prijs beste debuut Cannes voor film 'Girl'

Regisseur Lukas Dhont en acteur Victor Polster.Beeld AFP

De Belgische film Girl is vanavond bekroond met de Caméra d'Or, de prijs voor de beste debuutfilm op het festival van Cannes. De Caméra d'Or geldt naast de Palme d'Or, de prijs voor de beste competitiefilm, als een van de belangrijkste prijzen op het festival. Streamingdienst Netflix heeft de Amerikaanse rechten van de Belgische film al aangekocht.

Het was niet de eerste prijs die Girl in de wacht sleepte. Eerder won het drama over een jonge transgender die ballerina wil worden al de Queer Palm, de award voor de beste LHBT-film op het festival, en de prijs van de internationale filmcritici voor de beste film in de festivalsectie Un Certain Regard. Daarnaast bekroonde de jury Un Certain Regard op zijn beurt de zestienjarige hoofdrolspeler Victor Polster.

Staande ovatie

Girl ontpopte zich eerder deze week al tot een van de grote ontdekkingen van het festival. Na de eerste vertoning volgde een staande ovatie van meer dan tien minuten. 

Regisseur is de 26-jarige Lukas Dhont, die met Girl dus zijn debuut maakt. Veel critici op het festival vroegen zich zaterdag hardop af waarom zijn debuut niet in officiële competitie werd opgenomen. 

Dhont schreef zijn scenario nadat hij in een krant een artikel las over een vijftienjarige transgender die een balletopleiding wilde doen. "Dat verhaal greep me hard aan", vertelde de Belgische regisseur. "Dat die tiener niet alleen de moed heeft te zeggen: ik ben in het verkeerde lijf geboren. Maar dat zij er ook voor koos om een ballerina te worden, het toonbeeld van vrouwelijkheid. Ik vond haar direct een heldin en besloot: als ik ooit de kans krijg een speelfilm te maken, gaat deze over dit onderwerp."