Direct naar artikelinhoud
Literatuur

Amerikaanse schrijver Philip Roth (85) overleden

Philip Roth.Beeld AP

De Amerikaanse schrijver en Pulitzer Prize-winnaar Philip Roth is overleden. Dat meldt The New York Times en is aan Reuters bevestigd door zijn agent. Roth werd 85 jaar.

Roth was een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de tweede helft van de vorige eeuw, samen met onder anderen Saul Bellow en John Updike. Hij schreef vooral over de Joodse identiteit en de Amerikaanse politieke cultuur. Gisteren overleed hij in het bijzijn van zijn vrienden, meldt zijn biograaf Blake Bailey op Twitter.

Op zijn 24ste publiceerde Roth zijn eerste verhalen in het gerenommeerde tijdschrift New Yorker. Twee jaar later, in 1959, kwam zijn eerste boek uit: Goodbye, Columbus, een met vaart en humor geschreven bundel verhalen over het leven van de joodse middenklasse in de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog. Critici prezen het boek, maar sommige mensen binnen de Amerikaanse joodse gemeenschap hadden er bezwaar tegen dat Roth zich had geconcentreerd op de minder vleiende kanten van het jodendom, zoals het materialisme.

Twitter bericht wordt geladen...

Controverse

Roth ging controverses niet uit de weg, zoals bleek bij de publicatie van Portnoy's Complaint (Portnoy's klacht), de openhartige bekentenis van een door zijn bazige moeder seksueel gefrustreerde man. Mede om deze roman is Roth wel de geschiedschrijver van de moderne erotiek genoemd.

In 1962 verscheen Roths eerste roman: Letting Go, vijf jaar later gevolgd door When She Was Good. Het waren psychologische romans waarin hij ethische en maatschappelijke problemen van de jaren vijftig aan de orde stelde. Beide blijven qua bekendheid ver achter bij Portnoy's Complaint, de satirische roman die in 1969 verscheen.

Philip Roth.Beeld Reuters

Kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur

Roth, die veelal schreef over de Joodse identiteit en de politieke cultuur in de Verenigde Staten, laat een oeuvre na dat bestaat uit tientallen romans. Acht van zijn verhalen zijn verfilmd.

Jarenlang gold hij als kandidaat voor de Nobelprijs voor Literatuur, maar nooit wist hij die te winnen. In 1998 won hij wel de prestigieuze Pulitzerprijs voor zijn boek American Pastoral

In 2012 kondigde Philip Roth aan dat hij zou stoppen met schrijven. Zijn laatste roman was Nemesis uit 2010. De schrijver had zich al jaren uit het openbare leven teruggetrokken. Zijn tachtigste verjaardag in 2013 werd nog wel publiekelijk gevierd.

Lees ook:

- Portret: Met Philip Roth (1933 - 2018) gaat een van de grootste schrijvers uit de Amerikaanse geschiedenis verloren

- Interview: Philip Roth: "Het was een bestaan van overvloed en leegte"