Wetenschappers bevestigen dat een koffiekoek of iets anders zoet inderdaad beter smaakt bij een kop koffie
Eet jij bij je eerste koffie(‘s) van de dag ook liefst iets zoet zoals een croissant, pannenkoek of wafel en heb je ook het gevoel dat die suikerbom dan beter smaakt? Klopt. Volgens een Amerikaanse studie verandert cafeïne namelijk onze smaakzin, waardoor we niet alleen meer zin in zoet krijgen, maar er ook meer van genieten.
De Amerikaanse onderzoekers van The Institute of Food Technologists gaven koffie aan twee groepen vrijwilligers. De eerste groep kreeg sterke koffie (met 200 milligram cafeïne), de andere dronk decafeïne, maar niemand wist de exacte inhoud van hun kopje. Alle deelnemers kregen de opdracht suiker toe te voegen en de zoetheid van hun drankje te beoordelen. Zij die cafeïne voorgeschoteld kregen, vonden hun kopje minder zoet dan de anderen.
Placebo-effect
Daarna moesten alle deelnemers schatten hoeveel cafeïne er in hun drankje zat en hun mentale alertheid beoordelen. Verrassend resultaat: iedereen voelde zich even wakker nadat zijn of haar kopje op was. Niemand kon ook goed inschatten hoeveel cafeïne ze nu echt hadden opgenomen. De resultaten van het eerste deel van de studie bevestigt de theorie dat cafeïne de smaakervaring verandert. Zoetigheden lijken minder zoet. Het tweede experiment ondersteunt de theorie dat koffie een placebo-effect heeft. Wanneer we het drinken, verwachten we een wakkerder gevoel. En zelfs wanneer je deca drinkt, heeft het een positief effect.
“Wanneer je koffie met cafeïne drinkt, dan verandert je smaakervaring”, vertelt onderzoeker Robin Dando. Het verrassende is dat wanneer een lekkernij minder zoet lijkt, je hier net meer van wil. Cafeïne maakt zoetigheden iets subtieler en dus aangenamer voor de smaakpapillen. Waardoor dat chocolaatje of koekje zoveel beter smaakt bij een tasje koffie.
Hoe komt dat nu?
Het verband tussen smaak en alertheid komt door een stofje in het brein genaamd adenosine. Dit helpt je zenuwen te kalmeren en helpt je op het einde van de dag indommelen. Cafeïne blokkeert de werking van dit stofje, wat resulteert in mentale alertheid. Je voelt je dus wakkerder. Nu blijkt dat adenosine ook onze smaakzin regelt. Dus door de werking van adenosine te blokkeren, verhoogt cafeïne niet alleen de alertheid, maar verandert het ook je smaakpapillen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten
-
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
Niks mis hoor, met schuimwijn. Maar af en toe mag het wat specialer zijn. Serveer je gasten met oudjaar eens een lekkere cocktail, bijvoorbeeld. Geen idee hoe eraan te beginnen? Ervaren cocktailbarman Philip De Bruijn geeft drie recepten. Ze zijn poepsimpel, lekker als aperitief en ideaal om mee te proosten als de klok middernacht slaat. Santé! -
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
-
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
-
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
Pal op hun vijftigste verjaardag begonnen Elsie en Leen Ribbens hun eigen YouTube-kanaal TwinCooks, waarin ze een vegan versie van hun lievelingsgerechten maken. Exclusief delen ze met ons drie heerlijke creaties waarin bladerdeeg centraal staat, die bewijzen hoe snel, doodnormaal en watertandend lekker vegan kan zijn. -
Livios
In welke maanden leveren je zonnepanelen het meeste op en hoe komt dat?
Wil je weten hoeveel stroom je zonnepanelen jaarlijks, maandelijks of dagelijks opwekken? Bouwsite Livios legt uit hoe je dat makkelijk zelf berekent en welke factoren een invloed hebben op de opbrengst van je installatie. -
Spaargids.be
Houdt jouw spaarrekening op te bestaan? “Opgebouwde voordelen neem je mee naar nieuwe rekening”
-
Liefde is ... zoet. Verleid je geliefde met deze 3 verrassende valentijnsdesserts
-
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer, en dat zie je in de culinaire wereld: in steeds meer (sterren)restaurants vind je veganistische of vegetarische opties op de menukaart. Maar zijn we ook snel geneigd om vlees en vis links te laten liggen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één simpel trucje helpt om mensen over de streep te trekken: alles draait om de boodschap. -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEida Lam
Roger Geens
Jeroen Op de beek
Thierry Vansweevelt