Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Opvallende trend: vooral twintigers en dertigers willen duurzaam beleggen

Elke spaarder of belegger is geïnteresseerd in het rendement van zijn of haar portefeuille. Maar niet iedereen hecht evenveel belang aan het duurzame karakter ervan. En wat blijkt? Duurzaam investeren valt vooral bij jongeren en vrouwen in de smaak.

Opvallende trend: vooral twintigers en dertigers willen duurzaam beleggen
Beeld Unsplash

BNP Paribas Fortis leerde uit een enquête bij de eigen klanten dat 75% van de ondervraagde vrouwen (75%) belang hechten aan het duurzame karakter van hun beleggingen, tegenover 60% van de mannen. Ook jongeren dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Zowat 80% van de twintigers en dertigers wil dat hun beleggingen een duurzaam profiel hebben, zo wees dezelfde enquête uit.

Internationale trend

Internationaal is dezelfde tendens merkbaar. Volgens een studie van het Amerikaanse Morgan Stanley Institute for Sustainable Investing is 75% van alle individuele investeerders geïnteresseerd in duurzaam beleggen. Dit percentage ligt nog hoger bij twintigers en dertigers, de zogenaamde millennials. In deze leeftijdsgroep is zelfs 86% geïnteresseerd, en de interesse blijft maar stijgen. Deze cijfers liggen hoger dan die van BNP Paribas Fortis, maar ‘interesse betonen’ zoals in de Amerikaanse studie is natuurlijk vrijblijvender dan ‘er belang aan hechten’ zoals dit onderzocht werd in de studie van BNP Paribas Fortis.

Beleggers denken duurzamer dan consumenten

Een opvallende conclusie van de Morgan Stanley-studie is dat het bewustzijn rond duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid vandaag vlugger groeit bij investeerders dan bij consumenten in het algemeen. Beleggers zijn ervan overtuigd dat hun keuze impact kan hebben. 84% van de millennials denkt dat duurzaam beleggen ertoe kan bijdragen om mensen uit de armoede te houden of te halen.

Er bestaat ook een zeer sterke vraag naar duurzame beleggingen op maat. Nog volgens Morgan Stanley willen negen op de tien millennials dat er in hun pensioenfondsen een sterke focus gelegd wordt op duurzame beleggingen. Bedrijven in een competitieve jobmarkt kunnen dit als troef uitspelen. Door middel van duurzaam en sociaal verantwoord ontworpen groepsverzekeringen en andere pensioenplannen kunnen zij gemakkelijker gemotiveerde medewerk(st)ers aantrekken.

Meer informatie over duurzaam beleggen vind je hier

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel