Alweer ophef over Theo Francken nadat hij ‘racistisch’ filmpje deelt

© Facebook

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft een omstreden video gedeeld op sociale media. Dat meldt de Franstalige omroep RTL.

mab

Het bewuste filmpje is een zogenaamde GIF: een korte video die telkens opnieuw afspeelt. In het filmpje is te zien hoe Theo Francken uit een helikopter stapt. Vervolgens zet hij een soort zuignap op het hoofd van een zwarte man, waarna die weggeslingerd wordt.

Francken heeft het filmpje gedeeld met zijn volgers. Hij schreef er ook commentaar bij. “Kijk eens wat ik gevonden heb. Zero tolerance, best grappig :)”.

De staatssecretaris heeft het filmpje gisteravond gedeeld, maar deze morgen was het al verdwenen. Intussen was het kwaad al geschied. Vooral op sociale media moet de staatssecretaris het ontgelden.

Toch is de staatssecretaris zich van geen kwaad bewust. “Klacht indienen tegen een ironisch filmpje?”, reageert hij in De Morgen. “Ik heb daar helemaal niet aan gedacht. Dus eender welk klein filmpje waarin een niet-blanke wordt aangehouden zou racistisch zijn? Ik stel vast dat politieke correctheid geen grenzen kent. Het is niet omdat je tegen racisme vecht dat je alle vormen van antiracisme moet aanvaarden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen