Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Ex-doelmannen en analisten over blunderende doelman Loris Karius: "Dit kost hem zijn carrière aan de top"

Loris Karius blunderde twee keer in de Champions League-finale.Beeld AFP

Na de blunders, tranen en doodsbedreigingen: hoe moet het verder met Liverpool- keeper Loris Karius? Een gesprek met ervaringsdeskundigen Filip De Wilde en Jurgen Sierens over wat een keeper lijden kan.

Het was moeilijk om geen medelijden te hebben. Loris Karius die na zijn twee monumentale fouten in de Champions League-finale tegen Real Madrid gehurkt zit in zijn strafschopgebied. Met zijn linkerhand dekt hij zijn bloeddoorlopen ogen af. Zijn rechterhand wuift verontschuldigend naar de Liverpool-Kop. Minuten gaan voorbij zonder dat één ploegmaat hem komt troosten.

Terwijl rondom hem een stadion van 62.000 mensen brult, is Karius alleen op de wereld.

"Dat is het lot van een keeper", zegt Jurgen Sierens. Hij weet waar hij over spreekt. Als doelman van Roeselare maakte hij in 2009 een own goal tegen Anderlecht omdat hij de bal niet meer vond na een redding. "Een keeper is op zichzelf aangewezen. Je traint alleen. Je staat het grootste deel van de match alleen in je strafschopgebied. Je bent op jezelf aangewezen. Mentaal moet je sterker staan dan eender welke veldspeler."

"Een keeper is op zichzelf aangewezen. Mentaal moet je sterker staan dan eender welke veldspeler", zegt Jurgen Sierens.Beeld Photo News

EK 2000

Dat heeft ook Filip De Wilde in de nadagen van zijn carrière ondervonden. De gewezen Rode Duivel heeft veel meegemaakt. Titels bij Anderlecht, een toptransfer naar Sporting Lissabon. Maar op het EK 2000 ging het voor de ogen van heel Europa twee keer mis. Na een slechte controle tegen Zweden en een inschattingsfout tegen Turkije, lag België er na de groepsfase uit.

"Ik moest terugdenken aan dat EK toen ik Karius op tv zag", vertelt De Wilde. Zijn stem klinkt gelouterd. "Een spits kan zich een misser veroorloven. Een keeper niet. Maar is dat oneerlijk? Je weet dat als je aan je carrière begint. Als je in de fout gaat in een belangrijke match, zal dat in het collectieve geheugen blijven hangen. Een doelman staat dan alleen. En dat is logisch. Jíj bent verantwoordelijk voor de fouten die je gemaakt hebt. Niemand anders. Die wetenschap maakt het niet makkelijker."

'Een spits kan zich een misser veroorloven. Een keeper niet'
Filip De Wilde, gewezen doelman bij de Rode Duivels

Natuurlijk waren het twee enorme blunders. Ongezien op zo'n toneel - de finale van de Champions League, met bijna 400 miljoen kijkers wereldwijd. Analist Aad de Mos voorspelde: "Dit kost hem zijn carrière aan de top." Zou het? Twee fouten en dan de verdoemhoek in? De Wilde: "De kans dat hij een stap achteruit moet nemen, is reëel. Echte toppers hebben dit niet voor in zo'n belangrijke match. Die botsen op zo'n moment niet tegen hun plafond."

Loris Karius na de Champions Leaguefinale waarin hij twee keer zwaar blunderde.Beeld AFP

Een kant-en-klare oplossing voor eerherstel bestaat er niet, zeggen Karius' Belgische lotgenoten. Sportpsychologen opperen dat hij best door de zure appel heen bijt. Iets anders zit er niet op. "En snel weer spelen", zeggen Sierens en De Wilde. "Om zo snel mogelijk weer krediet op te bouwen en een buffer te creëren tegen de kritiek." Alleen: die kans krijgt de Duitser niet. Hij zit niet in de selectie voor het WK. De volgende match met inzet is voor midden augustus - als hij dan nog bij Liverpool zit.

Robert Enke

Eén ding is zeker: de Duitser zal de komende maanden, zelfs jaren zijn fouten van zaterdag meedragen. Jurgen Sierens overkwam het ook. Op een heel andere schaal, maar het mechanisme erachter is hetzelfde. "Ik ging in de fout tegen Anderlecht. Een match waarin je sowieso in de kijker staat. Ik herinner me dat de supporters de week nadien liedjes hadden gemaakt over die fout. En ik kreeg ironisch applaus wanneer ik een opraapballetje kon klemmen. Ik kan me niet inbeelden wat Karius te horen zal krijgen. Hij zal het met zich meedragen, eraan blijven herinnerd worden. Dat is zeker."

'Een spits kan zich een misser veroorloven. Een keeper niet' Filip De Wilde, oud-keeper.Beeld BELGA

Door de tranen van Karius doemde er een schim op die we liever nooit meer hadden gezien. Die van Robert Enke, de Duitse doelman die in 2002 op zijn 25ste debuteerde voor FC Barcelona. Hij ging er meteen in de fout. Kreeg faalangst, die als een kanker in zijn hoofd woekerde en uitgroeide tot een depressie. Zes jaar later, nadat hij ook zijn dochtertje had verloren, stapte Enke uit het leven. Na de doodsbedreigingen aan het adres van Karius een welgekomen herinnering dat voetballers ook en vooral mensen zijn.

"Onbegrijpelijk dat mensen zo kunnen reageren", zegt Sierens. "Het gaat misschien over miljoenen, het blijft uiteindelijk wat het is: een spel. Fouten zijn menselijk. Jammer dat veel mensen dat niet beseffen."