Direct naar artikelinhoud
Podgrond

Geïmproviseerde ruimteavonturen in scifipodcast 'Mission to Zyxx'

Mission to ZyxxBeeld rv

In de rubriek Podgrond gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Mission to Zyxx, een Amerikaans sciencefictionhoorspel met knipogen naar zowel Star Trek als Star Wars, maar bovenal met geschifte improv comedy!

In achttien afleveringen verklankt Mission to Zyxx een reeks knotsgekke ruimteavonturen van De Federale Alliantie, een zootje ongeregelde ruimterebellen die op pad zijn gestuurd om het volledige heelal op diplomatieke wijze te annexeren. Dat loopt fout: de vijfkoppige crew is totaal niet tegen de taak opgewassen. Best opmerkelijk voor een Star Wars-achtig hoorspel waarin je vooral een soort superhelden verwacht.

In de eerste episodes maken we kennis met de vijf, welja, tragische personages. Zoals kersvers ruimtesoldaat Pleck Decksetter - meteen ook de enige mens in het verhaal. De naïeve Pleck was gisteren nog boer op het veld, maar vandaag gaat hij onverwacht op een imperialistische veroveringsmissie naar Zyxx. Het voelt als een spannende schoolreis voor Decksetter, maar daar komt al snel verandering in.

Aan zijn zijde: de mislukte missions operation manager Nermut Bundaloy, wiens titel in feite veel te lang is om elke keer weer uit te spreken, en toch gebeurt het. Pleck Decksetter en missions operation manager Nermut Bundaloy worden bewaakt door de nymfomane, maar geslachtsloze bodyguard Dar, en in hun bejaard ruimteschip Bargie schuimen ze het heelal af – alwaar ze van het ene mislukte avontuur in het andere rollen. 

Het voelt als een spannende schoolreis voor kersvers ruimtesoldaat Decksetter, maar daar komt al snel verandering in

Oh ja, uiteraard is er ook nog een robot. In Mission to Zyxx heet die C-53, met een knipoog naar Star Wars én de Amerikaanse luchtmacht. Hij is een eikel.

Improv comedy 2.0

Het verhaal van Mission to Zyxx is poepsimpel, en bijna elke aflevering kent hetzelfde verloop. De antihelden vallen een planeet binnen, ontmoeten de plaatselijke bevolking, en beleven er een grappig avontuur vol misverstanden, om dan onverrichter zake terug te keren naar hun ruimteschip.

Maar Mission to Zyxx wordt als hoorspel pas écht interessant, als je weet dat de acteurs elke aflevering volledig improviseren. Dat heb je na een paar afleveringen in het snotje, wanneer je hoort dat personages uit hun rol vallen of met moeite hun lach kunnen inhouden omdat iemand een van de pot gerukt subplot introduceert. Meer nog: regelmatig krijg je de indruk dat ze elkaar bewust stokken in de wielen steken. Elke nieuwe plotwending staat namelijk vast voor de rest van het 10 uur durende verhaal: als C-53 zichzelf een arm uit schroeft, verandert dat het verloop van alle volgende missies. 

Je verwacht van de acteurs dat ze die details ook allemaal onthouden, en dat doen ze met verve. Je merkt dat het gerenommeerde improv comedians zijn, en dat maakt Mission to Zyxx bij momenten echt hilarisch grappig. In elke aflevering introduceren ze bovendien ook een bekende gastkomiek, die hen uit het loodje probeert te brengen. 

We’re back, baby #season2

Een foto die is geplaatst door null (@missiontozyxx) op

Daarbovenop pakken de makers uit met een rist stemvervormers, geluidseffecten en achtergrondgeluid. En daar ontstaat het magisch universum dat radio heet: meer dan een eenvoudig lasereffect is er niet nodig om een wereld te creëren waarvoor Hollywood miljoenen nodig heeft.

Wij waren in elk geval ruim zeven afleveringen na elkaar enthousiast, maar daarna hadden we het wel even gehad. De trucs werden 'zichtbaar', de grapjes voorspelbaar, en het is zoals met FC De Kampioenen: eentje per week kan nog net, maar ga ze vooral niet bingen.

Maar Mission to Zyxx toont aan dat het vaatje genaamd podcasts nog lang niet af is, en dat er zeker in fictie en improv comedy nog een hele weg open ligt. 

Mission to Zyxx is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. Het tweede seizoen ging zopas in première. missiontozyxx.space