Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Historische top tussen Trump en Kim Jong-un gaat dan toch door

Amerikaans president Donald Trump ontmoette vandaag Kim Yong-chol, de rechterhand van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld AP

De top tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea zal dan toch doorgaan. Dat maakte de Amerikaanse president Donald Trump net bekend. Eerder had die laatste een ontmoeting tussen beide landen afgeblazen. De rechterhand van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was vandaag in het Witte Huis met een brief van zijn leider om toch een ontmoeting te vragen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag gezegd dat zijn voor 12 juni in Singapore voorziene top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un alsnog doorgaat. Eerder deze maand had Trump die top afgeblazen. "Ik denk wat wij een relatie zullen opbouwen en dat zal op 12 juni beginnen", aldus de bewoner van het Witte Huis.

Trump zei na een gesprek van meer dan een uur met Kim Yong-chol, de rechterhand van Kim Jong-un, in het Ovalen Kantoor van het Witte Huis dat Pyongyang wil denucleariseren. "Ik denk dat ze dat willen doen, ik weet dat zij dat willen doen. Zij willen andere dingen doen (...). Zij willen ontwikkelen als een land", zo citeerde de conservatieve nieuwszender Fox het Amerikaanse staatshoofd.

Tijdens de gesprekken met Noord-Korea komen er geen nieuwe sancties, kondigde de president aan. "Ik wil niet meer de term 'maximale druk' gebruiken." Maar tijdens het gesprek ging het onder meer om honderden sancties die Washington zou kunnen treffen indien de diplomatie faalt, en over de mogelijkheid een officieel document te ondertekenen dat formeel een einde aan de Koreaanse oorlog maakt. Over mensenrechten is niet gesproken, citeerde het NBC News de president.

'Ik heb nooit gezegd dat het met één ontmoeting wordt geregeld. Er zijn jaren van vijandigheden en problemen geweest'
Donald Trump, Amerikaans president

Trump voorspelde alvast dat de dialoog met de Noord-Koreanen een "proces is dat met succes wordt bekroond". "Ik heb nooit gezegd dat het met één ontmoeting wordt geregeld", waarschuwde hij wel. "Er zijn jaren van vijandigheden en problemen geweest". "Maar uiteindelijk zal er een zeer positieve uitkomst zijn".

Vorige week had Trump nog de historische topontmoeting afgezegd. Maar toch betoonde hij nog interesse en beide partijen onderhandelden op meerdere plaatsen daaromtrent.

Topontmoeting vandaag

De rechterhand van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, Kim Yong-chol, werd vanavond ook ontvangen op het Witte Huis. Hij had een persoonlijke brief van Kim Jong-un voor het Amerikaanse staatshoofd bij zich. Volgens Amerikaanse media liet Kim Jong-un daarin zijn interesse kennen voor een ontmoeting met Amerikaans president Donald Trump.

Generaal Kim Yong-chol, vicevoorzitter van het centraal comité van de Noord-Koreaanse Werkliedenpartij en vroeger hoofd van de geheime dienst, ontmoette de Amerikaanse president Donald Trump in het Oval Office. Yong-chol wordt weleens de rechterhand van Kim Jong-un genoemd.

De hoge vertegenwoordiger van het Noord-Koreaanse regime sprak gisteren en eergisteren al met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo met het oog op een historische top tussen Kim Jong-un en Trump.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in 'The Oval Office'.Beeld AP

Brief

Volgens The Wall Street Journal bevat de brief geen grote toezeggingen van Kim, maar ook geen dreigementen, schreef de krant op gezag van iemand die over de inhoud ervan ingelicht werd. Bij de topontmoeting zou het onder meer over de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland gaan.

De topontmoeting is voor 12 juni in Singapore gepland. Goed een week geleden had Trump de top in een schrijven aan Kim afgelast, nadat die in agressieve bewoordingen de Amerikaanse lijn bekritiseerd had. De daaropvolgende dagen lieten beide zijden verstaan dat de ontmoeting, die als historisch gezien wordt, toch nog zou kunnen doorgaan.