© Photonews

Waarom het geen goed nieuws is als je buurman de lotto wint - en het heeft niets met jaloezie te maken

Je wil het niet meemaken: je buurman wint de lotto en komt fier met zijn nieuwe Ferrari aangereden. Je knikt vriendelijk, maar vraagt je de weken en maanden die volgen gefrustreerd en stikjaloers af waarom je nooit voorgesteld had om samen een biljet te kopen. En er is nog een reden waarom je maar beter niet in deze situatie verzeild raakt.

ehu

De verhalen duiken wel vaker op: een lottowinnaar is dolgelukkig met zijn winst, maar moet nauwelijks enkele jaren later toegeven dat alles opgesoupeerd is en hij totaal aan de grond zit. De vloek van de lottowinnaar, zeg maar. Nu blijkt dat er nog een vloek bestaat: de vloek op de buurman van de lottowinnaar.

Onderzoek uitgevoerd door de Canadese University of Alberta en de Amerikaanse Georgetown Univesity heeft aangetoond dat mensen bij wie de buren het groot lot winnen, meer risico’s nemen met hun geld en een hogere kans hebben om failliet te gaan dan ‘gewone’ mensen.

Volgens de onderzoekers heeft die hogere kans te maken met opvallende uitgaven, financiële risico’s en overmatig leengedrag: de buren willen evenaren, met andere woorden. De buren voelen een druk om hun geld erdoor te jagen.

“Als je buurman een miljoen wint, ga je sneller failliet dan als je buurman 1.000 dollar wint”, vertelt economieprofessor Barry Scholnick aan Edmonton Journal. “De verklaring ligt in opzichtig consumptiegedrag. Als je buurman het groot lot wint en zijn huis begint te renoveren of een boot koopt, en jij bent daar getuige van, zal het je waarschijnlijk financiële problemen opleveren. We willen pronken en opscheppen tegen onze buren.”

Het onderzoek spitste zich toe op lottowinnaars die minder dan 150.000 dollar wonnen - zo’n 100.000 euro - omdat mensen met hogere winsten geneigd zijn naar een mooiere buurt te verhuizen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER