© BELGA

Mechelen verdeeld over Eandis-deal met Chinezen

De Mechelse gemeenteraad heeft dinsdagavond beslist om zich te onthouden over de deal tussen Eandis Assets en het Chinese staatsbedrijf State Grid. De meerderheid blijkt grondig verdeeld.

Sven Van Haezendonck

N-VA en CD&V zien een meerwaarde in de overeenkomst. Toch tonen beide fracties zich solidair met de visie van de stadslijst Vld-Groen-m+ die tegen is. “Door de onduidelijkheid over het dossier, met steeds nieuwe elementen en de uiteenlopende standpunten van sommige partijen en overheden, hebben we beslist om ons ten gronde te onthouden. Het is belangrijk dat we een duidelijk signaal geven”’ zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

N-VA volgt lokaal de visie van de partijtop en steunt de deal. “Vlaamse steden en gemeenten blijven voor 83 procent aandeelhouder”, zegt fractieleidster Kerstin Hopf. Ook schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V) ziet in het dossier potentieel wel een financiële meerwaarde voor de stad. “Na de frietchinees en de gokchinees is dit de nieuwe gele angst. Van 70 internationale groepen die werden aangeschreven, is deze partij uiteindelijk objectief gekozen. Indien het kapitaal van Eandis niet wordt versterkt, zal haar uitstaande schuld van drie miljard euro verder stijgen. En dus ook de kost voor de steden”, zegt hij.

Oppositieleider Caroline Gennez (sp.a) hekelt de verdeeldheid. “Het draagvlak voor de beslissing van de intrede van de Chinezen bij Eandis smelt als sneeuw voor de zon. Daarom lijkt het aan te bevelen om niet over dat punt te beslissen op de algemene vergadering van Eandis. Dat stelde sp.a aan de raad voor, maar het schepencollege en de voorzitter van de gemeenteraad weigerden zelfs om onze amendementen ter stemming voor te leggen. Dat is volstrekt ondemocratisch”, stelt ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER