Direct naar artikelinhoud
Interview

Martínez: "Met of zonder Vincent Kompany, onze ambitie blijft"

Roberto Martínez applaudisseert voor de aftrap. "Het is aan ons om tactisch bij te sturen."Beeld AFP

Portugal bracht wat Roberto Martínez hoopte te zien: de vastbeslotenheid om de nul te houden. Maar evenzeer waar de bondscoach zo voor vreesde: een nieuwe blessure voor Kompany.

Coach, welk gevoel houdt u over aan deze interland?

"Dit was de test die we nodig hadden. Eerst en vooral: de attitude van mijn spelers was bewonderenswaardig, want niet vergeten dat Portugal een ploeg is met zeer veel ervaring. Ik vond onze eerste twintig minuten heel goed. Het tempo lag hoog en we brachten Portugal hier en daar wat in de problemen. Ze werden verplicht om een beetje te herschikken, waarna wij wellicht fysiek een terugval kenden. We lieten de bal aan hen, iets wat we niet gewoon zijn. Maar zelfs dan waren we vastbesloten om de nul te houden en verdedigden we geconcentreerd. Een opsteker."

"In de tweede helft was ik onder de indruk van de ingesteldheid van onze invallers. Januzaj, Chadli, Fellaini: ze brachten wat een coach verlangt. Ook Benteke was vanaf minuut één scherp. Al kan ik natuurlijk niet helemaal tevreden zijn door de blessure van 'Vinnie' Kompany. Dat is geen goed nieuws. Voor niemand van ons. Toen hij het veld verliet, voelde je dat heel het stadion zich zorgen maakte. Ik ook."

Met ook Vermaelen, die nog herstelt van een hamstringletsel, dreigt u twee van uw vier topverdedigers te missen op het WK. Verandert dat iets aan de ambities?

(stellig) "Nee. Het is aan ons om oplossingen te vinden en tactisch bij te sturen indien nodig. Het klopt dat die vier (Kompany, Vermaelen, Vertonghen en Alderweireld, NP) met hun ervaring en alleen al de clubs waar ze spelen verder staan dan de rest, maar in het voetbal moet je met tegenslagen als blessures en schorsingen om kunnen. Dat mag de ambitie niet stoppen."

"Nu, er is ook positief nieuws: Thomas Vermaelen herstelt goed. Hij traint al individueel op het veld."

'Januzaj benut slim de ruimtes en is één tegen één sterk. Het is goed hem erbij te hebben'
Roberto Martínez

Lees ook: Wie neemt Martínez mee naar Rusland? Bondscoach hakt deze ochtend de knoop door

Sterkt die clean sheet tegen Portugal u voor de toekomst?

"Als je ziet hoe de wedstrijd verliep, was het belangrijker om de nul te houden dan te scoren. Een ploeg moet kunnen overleven. Toen Portugal de laatste twintig minuten van de eerste helft in handen nam, was ik blij met de manier waarop we verdedigden. We bleven gefocust. Ook toen Portugal twee à drie gevaarlijke kansen kreeg. Op het WK ga je ook zulke momenten moeten overwinnen. Nu blijkt dat we daartoe in staat zijn."

Beviel het duo Dembélé-De Bruyne u?

"In het begin waren ze vlot bereikbaar. Tot Portugal halfweg de eerste helft met meer volk in het centrum ging spelen. We wisten ook op voorhand dat ze met Moutinho, Bernardo Silva en Guedes spelers hebben die goed de ruimtes vinden en de bal in de rug van de verdediging proberen te leggen. Het was een goede oefening, want wij moeten de juiste balans vinden."

Zijn de kansen van Adnan Januzaj om mee te mogen naar het WK gestegen na deze interland?

"Ja. De reden waarom ik Januzaj heb ingebracht, is omdat hij veel gelijkenissen vertoont met Dries Mertens. Hij benut als nummer tien goed de ruimtes en is één tegen één sterk. En vooral: hij is een stuk volwassener geworden. Sinds januari heeft hij bij zijn club (Real Sociedad, NP) echt stappen gezet. Hij weet hoe hij een wedstrijd kan beïnvloeden en hoe hij een totaalprestatie moet leveren. Zijn eerste actie was meteen gevaarlijk. Het is goed om hem erbij te hebben."

Weet u intussen wie uw 23 zullen zijn voor Rusland?

"Na deze interland is het duidelijk. Het was belangrijk om Benteke en Januzaj te zien, maar ook Chadli en Fellaini, die dit seizoen niet het aantal speelminuten hadden dat ze normaal hebben. Het is alleen nog wachten op de laatste updates over Vermaelen en Kompany."

Lees ook de column van Hans Vandeweghe: Kompany na de rust laten staan was een stommiteit. Of misschien juist slim