Direct naar artikelinhoud
apple

Apple verrast niet tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie: schermtijd en privacy moeten meer gerespecteerd worden

Tim Cooke tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC: "Bij Apple staat de consument centraal."Beeld AFP

Na Google wil ook Apple ons helpen afkicken van onze smartphoneverslaving. Niet alleen die van jezelf, maar ook die van je kinderen. Daarnaast zal zijn browser Safari ons beschermen tegen dataslurpende websites zoals Facebook en Google.

"In alles wat we doen, staat de gebruiker centraal", opende CEO Tim Cook de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC van Apple. Naast een hoop glimmende gadgets, zoals emoji's die op ons lijken en bewegen, greep Apple dit momentum om te tonen dat het de tijd en de privacy van zijn gebruikers hoog in het vaandel draagt. 

Cook liet eerder dit jaar al weten dat hij geen geld wil verdienen met data van gebruikers. Met een nieuwe Safari zet Apple de verhoudingen met Google en Facebook op scherp. Zij zullen het door die update moeilijker hebben om geld te verdienen aan gepersonaliseerde reclame. 

Eerst en vooral wil Apple met zijn besturingssysteem iOS 12, dat in de herfst van dit jaar wordt uitgerold, smartphonegebruikers opnieuw controle geven over hun smartphonegebruik. Zulke functies komen niets te vroeg. Uit de Digimeter, een onderzoek van UGent eerder dit jaar, bleek dat we vinden dat we te veel tijd besteden aan sociale media. 

Limiet

En daar hebben ze diep over nagedacht bij Apple vertelde senior vice-president softwareontwikkeling Craig Federighi. Zo wordt de 'Niet storen'-functie uitgebreid om ervoor te zorgen dat een uit de hand gelopen WhatsApp-gesprek onze nachtrust niet meer verstoort. Eens u opstaat, krijgt u wel alle verzamelde meldingen voorgeschoteld bij het ontbijt.

Al kunt u die wel allemaal in één keer negeren. Apple wil dat we meer controle nemen over de notificaties die onze focus verstoren. Zo zal u notificaties van apps in één beweging kunnen stil zetten. Bovendien zal de digitale assistente Siri zelf suggereren om notificaties uit te zetten van apps die u niet veel gebruikt.

Of u de app ook effectief minder zal gebruiken, is nog altijd uw eigen verantwoordelijkheid

Tot slot wil Apple u een zo breed mogelijk inzicht geven in uw smartphonegebruik. Wekelijks zal u een update ontvangen: Hoeveel tijd brengt u door op uw smartphone? Welke apps zijn de grote slokoppen en hoeveel notificaties hebt u in een week tijd moeten verwerken. 

"Je hebt eerst inzicht nodig in je gedrag. Je moet zien in welke patronen je vervalt, en dat is vaak een onbewust iets", zei Lieven De Marez (Ugent) toen Google gelijkaardige updates aankondigde.

Met die inzichten moet het duidelijker worden welke apps u best het zwijgen oplegt. Zo kunt u instellen dat u maar 30 minuten per dag mag doorbrengen in de Instagram-app. Zodra u die limiet bereikt, zal er een melding verschijnen. "U hebt nog 5 minuten om door te brengen in Instagram."

Of u de app ook effectief minder zal gebruiken, is nog altijd uw eigen verantwoordelijkheid. Zo kan de melding perfect genegeerd worden, net zoals u de snoozeknop op de wekkerradio indrukt om niet te hoeven opstaan. 

'Een van de redenen waarom mensen voor Appleproducten kiezen is omwille van onze inzet voor de privacy van onze gebruikers'
Craig Federighi, Apple

Apple geeft ouders ook de mogelijkheid om het smartphone- en tabletgebruik van hun kroost te regelen. Zo krijgen zij een dashboard met gebruiksgegevens van hun kinderen te zien. Zij kunnen per app of per categorie van apps instellen hoeveel tijd kinderen er mogen spenderen. Ouders kunnen ook bepalen welke inhoud kinderen wel of niet te zien krijgen. Enige voorwaarde: iedereen moet over een duur Apple-toestel beschikken.

Rookgordijn

"Een van de redenen waarom mensen voor Appleproducten kiezen is omwille van onze inzet voor de privacy van onze gebruikers", vertelde Federighi wanneer hij de vernieuwingen van het besturingssysteem Mojave aankondigde.

Datahandelaren kunnen aan de hand van kleine stukjes informatie zoals browserinstellingen, locatie, welke extensies je gebruikt van iedereen een unieke vingerafdruk maken. Safari, de webbrowser van Apple, zal zowel op smartphone als desktop een soort rookgordijn optrekken waardoor die informatie niet meer te achterhalen is.

Bovendien zal de browser standaard alle tracking knoppen, zoals een 'vind ik leuk'-knop van Facebook, blokkeren. Als u de optie toch wil gebruiken, zal u een melding krijgen dat Facebook uw op die manier kan tracken. Indien u dat niet toestaat, kan Facebook uw surfgedrag niet registreren.

Freek Evers

Krijg elke maandag het beste over mens en technologie in uw mailbox

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang gratis de fascinerende nieuwsbrief over de relatie tussen mens, media en technologie van De Morgen-journalist Freek Evers: