Parcours BK veldrijden voorgesteld: ‘Titelstrijd gaat over strand van Oostende”

Het 100e BK veldrijden, dat plaatsvindt op 7 en 8 januari 2017, zal deels over het strand van Oostende verreden worden. Via een stalen brug wordt de Wellington Hippodroom, waar het grootste deel van het parcours ligt, verbonden met het strand.

Voor het eerst zal een Belgisch kampioen veldrijden in Oostende worden gekroond. De organisatie achter het BK 2017 is vzw Veld- en Wegritcomité Hooglede-Gits dat al diverse wielerwedstrijden heeft georganiseerd de voorbije jaren en nu ook het BK veldrijden in handen heeft.

“Het parcours is 2650 meter lang en kan onderscheiden worden in acht sectoren”, aldus Rik Debeaussaert van de organisatie. “In totaal rijden de renners 1342 meter over gras, 480 meter door het zand, 413 over sintel, ligt er 80 meter asfalt en zijn er 335 meter bruggen.”

Uniek is de installatie van een stalen hangbrug van 129 meter lengte die de Hippodroom verbindt met het strand en waar de renners over moeten rijden. De brug (over de Koningin Astridlaan en de tramlijn) zal geplaatst worden vanaf 15 december en wordt afgebroken daags na het BK. De brug is zes meter breed en acht meter hoog, met een hellingsgraad van 21 procent. “Dit is uniek”, vertelde VRT-journalist Renaat Schotte die de BK-voorstelling woensdag aan elkaar presenteerde, “het zal het merkteken worden van dit BK, een uithangbord en het zorgt ervoor dat de renners effectief over het strand kunnen crossen.” Tenzij er storm wordt voorspeld, dan is in een alternatief parcours voorzien dat niet over het strand loopt.

Paul Herygers: ‘Parcours voor krachtige types”

“Het is niet het zwaarste parcours dat ik al gezien heb”, oordeelde Paul Herygers, “al liggen er wel een paar moeilijke passages. Vooral het stuk na het strand, wanneer de renners terug over de brug moeten, zal lastig zijn. Voorts zitten we natuurlijk ook aan zee, het spel van de wind zal zijn rol spelen. Dat is toch uniek. In Koksijde, waar ik wereldkampioen werd, kon ik de zee ruiken, maar niet zien. Nu zal dat wel het geval zijn. De wind, het zand, de brug en een paar loopstroken. Het is een parcours voor krachtige types, zoals bijvoorbeeld een Wout van Aert.”

Johan Vande Lanotte: "Voorsmaakje voor WK"

De ambitie in Oostende is groot. "Een voorsmaakje", aldus burgemeester Johan Vande Lanotte, "want we willen ook het WK veldrijden in 2021 in onze stad." Oostende is Europese Sportstad in 2017. "Het eerste grote sportieve evenement dat we organiseren is al meteen het BK cyclocross", aldus de burgemeester.

"Veldrijden is nog steeds ontzettend populair, zelf heb ik er ook heel goede persoonlijke herinneringen aan en het idee om hier een BK te organiseren kreeg dan ook snel vorm." Al wilde de burgemeester geen 'gewoon' kampioenschap organiseren, maar iets uniek presenteren. "Voor het eerst wordt daarom effectief in een cyclocross op het strand gereden, met zicht op zee. Van de hippodroom gaat het naar het strand via een spectaculaire brug over de tramsporen. Het is iets waardoor we ons onderscheiden van de andere organisatoren. We hebben hemel en aarde moeten bewegen om dat logistiek te kunnen realiseren, zo hebben we zelfs de nieuwjaarsduik verplaatst om toch maar dit BK te kunnen laten plaatsvinden op die locatie. Ik ben blij dat we geslaagd zijn in ons opzet, het zal een uniek BK worden."

Het BK cyclocross is een eerste stap. "We denken verder en zijn kandidaat om het WK veldrijden in 2021 te organiseren", besluit de burgemeester. "Meer dan ooit zetten we onze ambitie kracht bij om ook de winter in Oostende uit te bouwen tot een toeristische topperiode."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden