Direct naar artikelinhoud
Infectiegevaar

Ook voor de schurftmijt is de blok hard werken

Schurft is een huidaandoening veroorzaakt door de schurftmijt. Een van de symptomen is hevige jeuk die vooral 's nachts opkomt.Beeld Getty Images

Nederlandse cijfers tonen aan dat schurft zich opnieuw een weg baant door de Leidse studentenhuizen. Eind vorige maand communiceerde UHasselt ook al over enkele besmette studenten. In Nederland start een onderzoek.

De Nederlandse Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), die een aantal taken op het gebied van de volksgezondheid op zich neemt, waaronder infectieziektebestrijding, onderzocht het aantal studenten in Leiden met schurft. 

Uit hun cijfers blijkt dat de besmettelijke huidziekte schurft (meer uitleg onderaan het artikel) steeds vaker voorkomt in Leidse studentenhuizen. Terwijl het in 2016 nog maar om tien huizen ging, waren het er in 2017 al 19.

Eind mei werden ook al enkele studenten van UHasselt besmet met schurft. De oorzaak van de verspreiding van de huidaandoening bij die studenten is ook nog steeds niet duidelijk. 

Verhoogd risico studenten

Studenten leven volgens de Gentse infectiedeskundige Steven Callens (UZ Gent) nauwer samen, waardoor zij ook meermaals met elkaar fysiek in contact komen. Dit maakt de kans op besmetting dus groter. Callens spoort studenten aan om alert te zijn: "Ga af en toe eens na of er tussen de vingers geen gangetje te zien is dat kan wijzen op een schurftmijt."

Schurft is volgens Callens te vergelijken met luizenplagen die plots opduiken en weer verdwijnen. Bovendien is het een parasiet die zich vooral voordoet bij oudere mensen, meldt Callens. 

Net zoals in Nederland geldt ook in België geen meldingsplicht wat betreft individuele gevallen die een besmetting opliepen. Het is dus moeilijk om uitspraken te doen over een eventuele stijging van het aantal patiënten met schurft.

Wat het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (VAZG) sinds 2017 wel bijhoudt zijn de cijfers van de collectieve uitbraken in Vlaanderen. Hierbij gaat het om groepen mensen waarin verschillende individuen elkaar besmetten.

Volgens Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap, werden vorig jaar in Vlaanderen 117 meldingen gemaakt van een collectieve uitbraak van schurft. Dit jaar zijn dat er voorlopig nog maar 28 oproepen. 

'Naar mijn aanvoelen zijn er zeker niet meer gevallen dan vroeger'
Steven Callens, infectiedeskundige (UZ Gent)

Ook Callens wil de studenten vooral geruststellen: "Wij krijgen maar af en toe meldingen van schurft binnen. Naar mijn aanvoelen zijn er dus zeker niet meer gevallen dan vroeger."

Onderzoek

De GGD zal nu een onderzoek starten om een zicht te krijgen op de oorzaken van het stijgende aantal besmette studenten: "Het doel van de studie is achterhalen hoe vaak besmetting met schurft voorkomt en welke risico's de kans hierop versterken", klinkt het. 

Hiervoor zal de GGD een vragenlijst opstellen die zal worden verspreid over de studenten in de regio Leiden, maar hoe die eruit zal zien is nog niet duidelijk. De respons van de studenten zal wel aan de basis liggen van een nieuwe voorlichtingscampagne die de GDD zal opzetten. 

Het onderzoek zal enkel regionale resultaten opleveren. De GGD is onderverdeeld in 25 verschillende regio's die elk hun eigen beleid voeren, waardoor een landelijk onderzoek naar de toename van het aantal studenten met schurft een moeilijke taak is. Bovendien is er geen meldingsplicht voor Nederlanders die besmet zijn met schurft. 

Wat met Belgische studenten?

Onderzoek naar de aangestoken studenten zoals in Nederland deed UHasselt niet. Ze stuurde wel mails naar haar studenten en personeel om hen te informeren over de huidziekte en stak daar ook een brochure bij van het VAZG.

Volgens woordvoerder Thomas Vandenreyt volgt de universiteit dit voorval op in samenwerking met het VAZG: "Als er nieuwe gevallen zijn, dan licht het agentschap ons in, maar wij kregen recent geen meldingen meer binnen."

Wat is schurft?

- Schurft of scabiës is een huidaandoening.

- Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een soort parasiet. Op plaatsen waar veel mensen samenleven is er een hoger risico op besmetting. Aan vijftien minuten huid-op-huidcontact heeft een schurftmijt genoeg om onder de opperhuid te kruipen. Daar laat ze eitjes achter in de gangetjes die ze graaft. De mijt kan het langst overleven bij een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 12 graden Celsius. 

- Symptomen zijn hevige jeuk die vooral 's nachts opkomt op alle plaatsen van het lichaam en ook uitslag in vorm van blaasjes en schilfertjes.

- Schurft is makkelijk te behandelen met permetrinecrème die anti-insectenmiddel bevat. Hierbij is het belangrijk dat ook de huisgenoten een behandeling ondergaan. Daarnaast is het van belang dat na de diagnose de textiel, aanwezig in de woonplaats van de patiënt, wordt behandeld.