Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Advocaat: "Kim Jong-un smeekte Trump op handen en knieën om top"

Rudy Giuliani.Beeld AP

Rudy Giuliani, advocaat van Amerikaans president Donald Trump en gewezen burgemeester van New York, zegt dat Kim Jong-un "gesmeekt" heeft om de top tussen de VS en Noord-Korea te laten doorgaan. Met zijn woorden riskeert hij de ontmoeting opnieuw op het spel te zetten, vrezen experten.

Nadat de ontmoeting tussen de twee wereldleiders was afgeblazen, "kwam Kim Jong-un op handen en knieën smeken, exact de positie waarin je hem wilt hebben", zo zei Giuliani gisteren op een conferentie in Tel Aviv.

Een officiële reactie van Noord-Koreaanse zijde is er nog niet gekomen. De vorige keer dat de VS het Noord-Koreaanse regime beledigde - vicepresident Mike Pence dreigde dat het land "kan eindigen als Libië" - betekende dat het einde van de al precaire verstandhouding. Nadien werd de top, die voorzien is voor 12 juni, afgeblazen.

Donald Trump en Kim Jong-un.Beeld REUTERS

Op dit moment luidt het officieel nog steeds dat de ontmoeting zal doorgaan. Japans premier Shinzo Abe is gisteravond laat in Washington aangekomen om de top voor te bereiden met president Trump.

Lees ook

Trump gaat zijn gesprek met Kim Jong-un in als zelfbenoemd meesteronderhandelaar. Maar is hij wel echt zo goed? "Briljante onderhandelaars bereiden zich goed voor. Maar Trump plant niets."

Risicovol

Maar gewezen diplomaten vrezen dat de opmerkingen van Giuliani de toenadering tussen beide landen weer op de helling zetten. "Als de Noord-Koreanen een reden zochten om de ontmoeting af te blazen, hebben de Amerikanen hen die net gegeven", zegt Evans Revere, gewezen diplomaat en Noord-Korea-specialist, aan The New York Times

In een interview met AP heeft Giuliani de kritiek dat zijn opmerkingen de sfeer in de aanloop naar de top zouden verzuren van de hand gewezen. De Noord-Koreaanse leider moet begrijpen dat de VS in een machtspositie zitten, meent hij. "De president is de sterkere figuur", aldus Giuliani. "En er zullen geen nuttige onderhandelingen zijn tenzij hij dat accepteert."

Wel nuanceerde Giuliani zijn woorden. Nadat Trump de ontmoeting afgelastte, veranderde Kim Jong-un snel zijn standpunt, aldus de advocaat. "Hij drukte zijn bereidheid uit om de denuclearisatie te bespreken en vroeg om de ontmoeting weer op de agenda te zeggen. Dat bedoel ik met smeken."

"Akkoord tekenen"

Trump zelf toont zich intussen van zijn optimistische kant. De president zegt ervoor open te staan om de Noord-Koreaanse sterke man Kim Jong-un in de Verenigde Staten uit te nodigen, "zeker als de ontmoeting van volgende week dinsdag in Singapore goed verloopt". Dat zei hij tijdens een persconferentie met de Japanse premier. Trump is ook bereid tot een vredesakkoord en genormaliseerde diplomatieke relaties met Noord-Korea.

Nog een andere mogelijkheid is dat er een officieel einde komt aan de Koreaanse oorlog. "We zouden een akkoord kunnen tekenen", aldus Trump. "Dat is waarschijnlijk het eenvoudigste. Wat erna komt, is moeilijker."

"We hebben de mogelijkheid iets ongelooflijks te bereiken voor de wereld", zei Trump nog. "En het zou een eer zijn voor mij om daaraan te kunnen deelnemen."