Videospeler inladen...

Jan Hautekiet neemt afscheid van de radio: een terugblik op zijn radioleven

De laatste etappe van "Hautekiet trapt het af", plus een laatste keer "Hallo Hautekiet", maar dan is het écht voorbij. Een leven op de radio: zo kan je de 40-jarige doortocht van Jan Hautekiet op de VRT wel omschrijven. Van het programma "Wie niet kijken wil, moet luisteren" in 1979 op wat toen nog BRT 1 heette, tot "Hautekiet" op Radio 1 nu. Al waren er ook veel zijsprongetjes, met name als toetsenist in diverse bands en tv-programma's. Een bloemlezing uit een lange carrière.

Jan Hautekiet belandt in 1979 eigenlijk toevallig op de (toenmalige) BRT. Hij krijgt de kans om  een column over Brussel te brengen in een nieuw programma op  BRT 1. Enkele maanden later geeft producer Jan Schoukens, die zijn leermeester zal worden, hem een programma: "Wie niet kijken wil, moet luisteren".

Op 1 april 1983 - geen grap - houdt de BRT een gloednieuwe radiozender boven de doopvont. Studio Brussel is dan officieel wel een regionaal Brussels station, het moet als jongerenzender met veel popmuziek ook een antwoord bieden op de vele populaire vrije radio's die op dat moment in Vlaanderen opduiken. 

Videospeler inladen...

De eerste twee presentatoren zijn Paul De Wyngaert voor het ochtendblok en Jan Hautekiet voor het avondblok. Nethoofd is Jan Schoukens. Hieronder hoort u de eerste woorden van Jan Hautekiet op Studio Brussel:

Hét programma waarmee Jan Hautekiet bekend wordt, is "Hallo Hautekiet". Het is een speelplaats waar iedereen zijn ding kan doen, een ongecontroleerde chaos waar mensen bellen met verhalen, moppen, of om onrecht aan te klagen, een concert aan te kondigen, of parodieën op te voeren.

Ze moeten dan wel de ongezouten reacties van Jan Hautekiet trotseren. Die klinken soms cru, maar het is een spel en de bellers doen daar graag aan mee. Dat klinkt dan bijvoorbeeld zo:

Legendarisch zijn Jans cassante commentaren op het West-Vlaams en het Limburgs. Dat levert weleens vrolijke gevechten op.

Videospeler inladen...

Moeten de luisteraars tegen een stootje kunnen, Jan moet dat ook. Getuige dit fragment, waarin luisteraars straffen bedenken voor de baldadige Hautekiet:

Vóór de geboorte van Studio Brussel is BRT-radio - zeker als je daar met de ogen van vandaag op terugkijkt - een beetje braaf en stoffig. Stu Bru zorgt plots voor een frisse wind. Dat we van ver komen, bewijst het allereerste tv-spotje voor de zender. Marketing voor een radiozender was toen op zich al schokkend nieuw, en dit spotje werd toen als blits en vernieuwend beschouwd. Kijk en verbaas u:

Videospeler inladen...

Met "Hallo Hautekiet" wint Jan Hautekiet Humo's Pop Poll van 1993 tot 2000. In 1996 krijgt hij de Prijs van de Radio- en TV-kritiek, en in datzelfde jaar wordt hij genomineerd voor de Prix Monte-Carlo.

Ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de zender wordt Studio Brussel van 25 maart tot 1 april 2008 omgedoopt tot Brudio Stussel. Jan is dan al lang andere dingen aan het doen, maar is wel blij dat het kindje waarbij hij nog aan de wieg heeft gestaan het zo goed blijft doen. 

Videospeler inladen...

In 2010 presenteert Studio Brussel de resultaten van een enquĂŞte, onder meer over het onderwerp "seks op festivals". In "Tomas vlogt" vertelt de eeuwig onverstoorbare Jan zonder verpinken over zijn eigen seksgedrag op festivals. Een nieuwsgierige Tomas De Soete en een lichtjes opgewonden Linde Merckpoel hangen aan zijn lippen:

Videospeler inladen...

In 1998 wordt Jan nethoofd van Studio Brussel, en vier jaar later van Radio 1. En nog eens vijf jaar later, in  2007, wordt hij strategisch adviseur bij de VRT. 

Wat hij tussendoor altijd blijft doen, is muziek maken. In 1999 richt hij samen met Patrick Riguelle De Laatste Showband op, die tot 2011 voor de muziek zorgt in het gelijknamige tv-programma. 

Jan duikt ook op in bands als Bart Peeters en de Radio's, Blue Blot en The Scabs. Bijvoorbeeld in dit fragment van een Radio 1-sessie uit 2010, met een pianoversie van "Hard Times":

Videospeler inladen...

En dit is Jan op een draagbaar klavier in "Je suis Gaga" van en met Kris De Bruyne en met Jessie de Caluwé als zangeres, in een fragment uit het tv-programma "Mijn grote liefde heet muziek" uit 1986:

Videospeler inladen...

Ook in de tv-versie van "De rechtvaardige rechters" zit Jan aan het klavier, hier met het aanstekelijke lied "Streng, maar rechtvaardig", waarmee elke aflevering afgesloten wordt:

Videospeler inladen...

Jan neemt in 1987 zelfs deel aan het Eurovisiesongfestival! Hij is de toetsenist bij het nummer "Soldiers of Love" van Liliane Saint-Pierre. Ver moet hij daarvoor niet reizen, want het Songfestival vindt plaats in Brussel, na de overwinning van Sandra Kim het jaar tevoren.

Liliane Saint-Pierre eindigt met 56 punten op de elfde plaats. In de clip zitten de meeste muzikanten helaas in het donker, ook Jan:

Hautekiet duikt af en toe op in een tv-programma. Hier neemt hij in 2005 deel aan de "De nieuwste quiz" van Bruno Wyndaele. Die test in het aartsmoeilijke onderdeel "De kopbreker" Jans geheugen:

Videospeler inladen...

Een groot zangtalent lijkt niet verloren te zijn gegaan aan Jan. Hier hoort u hem zingen in een - toegegeven - lastig onderdeel van de onvolprezen muziekquiz "O la la la" in 2014:

Videospeler inladen...

Behalve met Patrick Riguelle, met wie hij voor Klara een chansonprogramma maakt, heeft Jan ook een speciale band met de Nederlandse schrijver, dichter, zanger, presentator en muziekproducer Rick de Leeuw. Ze maken een paar keer samen een programma vol verhalen, gedichten en muziek waarmee ze langs Vlaamse en Nederlandse theaters toeren.

Bruno Wyndaele test in 2006 in zijn programma "Beste vrienden" hoe goed de twee elkaar kennen:

Videospeler inladen...

Jan Hautekiet fietst graag, en combineert die liefde vaak met zijn inzet voor goede doelen als  "Kom Op Tegen Kanker" en "Broederlijk Delen".

In 2010 vertelt hij in het zomerprogramma "1000 zonnen" over zijn gebrek aan geduld, en over zijn liefde voor fietstochten, bijvoorbeeld in het park van Tervuren:

Videospeler inladen...

In 2007 keert Jan Hautekiet terug naar Radio 1 als presentator,  eerst van de actualiteitsquiz "Dubbelcheck", later van het interviewprogramma "Touché". En zes jaar geleden, in 2012, gaat hij van start met zijn laatste programma op Radio 1 : "Hautekiet".

Daarbij is het de bedoeling om meningen, ervaringen, kennis en expertise van de luisteraars samen te brengen en met elkaar te confronteren, en als het meezit een paar problemen op te lossen waar luisteraars mee zitten. 

 In zijn laatste werkweek bij Radio 1 stapt Hautekiet op de fiets en presenteert hij zijn  programma een week lang onder het motto: "Jan Hautekiet trapt het af". Hij doet dat met vijf extra lange uitzendingen op locatie, een fietstocht door Vlaanderen en vijf tandemconcerten.

En hij trapt ook een nieuw begin af: het nieuwe dagelijkse programma van Karolien Debecker, vanaf september op Radio 1. Jan en Karolien brengen samen een eerbetoon aan de luisteraars die de voorbije jaren meewerkten aan "Hautekiet".

Videospeler inladen...

Jans collega's bij "Hautekiet" op Radio 1 zien hem niet graag vertrekken. In het programma "Touché" vertellen ze hoe het was om met hem samen te werken:

Voor de die-hard fans: niet getreurd, want Jan Hautekiet verdwijnt nog niet helemaal van de radio. In september start op Klara het laatste seizoen van "La vie est Riguelle", waarin Patrick Riguelle en Jan Hautekiet grasduinen in de onuitputtelijke wereld van het Franse chanson. 

Meest gelezen