Kerncentrale Doel ligt volledig stil na nieuw defect: Kristof Calvo “bedankt” Engie

Kernreactor Doel 4 ligt sinds zaterdagavond stil. De oorzaak is een defect in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. De overige reactoren lagen al stil, wat betekent dat de volledige kerncentrale niet meer actief is. Volgens Kristof Calvo (Groen) wordt nog maar eens bewezen hoe haalbaar de kernuitstap is.

Zaterdagavond om 21.30 uur is kernreactor Doel 4 automatisch uitgeschakeld door een technisch defect. Het ging om een defect in het niet-nuclaire gedeelte, preciseert woordvoerster Nele Scheerlinck.

Door het uitvallen van Doel 4 liggen alle reactoren in de kerncentrale van Doel plat. “Dat één van de reactoren uitvalt, is niet zo uitzonderlijk”, zegt Scheerlinck. “Gemiddeld is er wereldwijd 1 automatische stop per reactor per jaar. Dat alle vier de reactoren uit liggen, dat gebeurt inderdaad niet zo vaak.” Of het de eerste keer is dat alle reactoren uit liggen, kon de woordvoerster niet met zekerheid zeggen.

Nu de volledige kerncentrale plat ligt, betekent dat ook dat er momenteel geen elektriciteit wordt geproduceerd. “Maar dat zal een kortstondige situatie zijn”, klinkt het nog. “Voor Electrabel is het geen probleem. Wij kunnen nog steeds al onze klanten zonder probleem beleveren.” De reactor is nu in veilige toestand en zal naar verwachting tegen maandagavond 23 uur heropstarten.

Stap dichter bij kernuitstap?

Geen ernstig probleem dus, dat er momenteel geen elektriciteit wordt geproduceerd in Doel. Maar laat net dat ‘non-problem’ voer zijn voor de discussie die al jaren stof doet opwaaien: is het tijd voor een kernuitstap of niet? Volgens Kristof Calvo (Groen) wel. “Ik moet Engie eigenlijk bedanken,” zegt hij. “Nu wordt nog maar eens bewezen hoe haalbaar de kernuitstap is.”

Al vindt de federaal fractieleider van Ecolo-Groen het technisch defect geen ideaal scenario om dat aan te tonen. “Het zou beter zijn om niet meer afhankelijk te zijn van de grillen van dergelijke situaties”, klinkt het. “Het is hoogtijd dat hier een beleid rond komt.”

Hoge energiefactuur

Volgens woordvoerster Scheerlinck bewijst het technisch defect helemaal niet dat een kernuitstap haalbaar is. “Een onverwachte uitschakeling kunnen we inderdaad probleem opvangen”, legt ze uit. “Maar tijdens langere, zware periodes zoals in de winter, heeft ons lang erg veel elektriciteit nodig. Als we dan enkel afhankelijk zijn van de alternatieven, zou dat de elektriciteitsfactuur enkel maar de hoogte in duwen.”

“Het enige wat onze facturen de hoogte injaagt, is de onzekerheid die gecreëerd wordt door de kerncentrales die uitvallen”, reageert Calvo. “Opvallend ook, dat er nu meer plat ligt dan wanneer men gewoon de wet van de kernuitstap had gevolgd.”

De reactor is nu in veilige toestand en zal naar verwachting tegen zondagavond weer heropgestart worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer