Direct naar artikelinhoud

Boot met 629 immigranten mag aanleggen in Spanje

Immigranten staan in de rij, kort nadat ze zaterdag van boord zijn gegaan in de Zuid-Italiaanse haven Reggio Calabria. Gisteren weigerde de Italiaanse regering een ander schip de toegang tot een van de havens.Beeld AP

De Italiaanse regering weigert een boot met ruim zeshonderd immigranten, toe te laten in een van hun havens. Rome heeft Malta gevraagd de immigranten op te nemen, maar dat land wees het verzoek van de hand. Nu lijken de Spaanse regering en enkele Italiaanse steden in de bres te willen springen.

Aanmeren kon het schip, de Aquarius, voorlopig nergens. Italië weigert het schip te laten aanleggen en vroeg Malta de opvarenden op te vangen. De Maltese regering voelt daar echter niets voor, waardoor het schip ondertussen doelloos ronddobbert tussen Italië en Malta.

Maar zowel de Spaanse regering als de steden Valencia en Barcelona hebben nu aangeboden het schip op te vangen. De Spaanse premier Pedro Sánchez zegt dat hij opdracht heeft gegeven de haven van Valencia open te stellen. Of de Aquarius daar ook op ingaat, is nog niet duidelijk

Italië zegt 'neen'

Volgens de hulporganisatie SOS Mediterranée zijn er 629 immigranten aan boord van de Aquarius, onder wie 134 minderjarigen en zeven zwangere vrouwen. Vierhonderd opvarenden zouden in de nacht van zaterdag op zondag door de Italiaanse marine, kustwacht en koopvaardijschepen uit het water van de Middellandse zee zijn gehaald. Daarna werden ze overgedragen aan de Aquarius.

'Ons doel is dat de 629 mensen die nu aan boord zijn van de Aquarius in een veilige haven van boord kunnen'
Mathilde Auvillainulporganisatie SOS Mediterranée

"Ons doel is dat de 629 mensen die nu aan boord zijn van de Aquarius, van wie we een aantal zaterdagnacht in moeilijke omstandigheden gered hebben, in een veilige haven van boord kunnen", aldus woordvoerder Mathilde Auvillain van de hulporganisatie. Het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR vraagt met aandrang het schip ergens te laten aanmeren omdat de voedselvoorraden stilaan uitgeput geraken. Ook de Europese Commissie dringt aan op een oplossing voor de situatie. 

Twitter bericht wordt geladen...

Maar Italië wil het vluchtelingenschip voorlopig niet binnenlaten. Zo maakte de nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de extreemrechtse Lega op Facebook eerder de nieuwe koers van zijn land bekend. "Malta laat niemand binnen. Frankrijk stuurt mensen terug aan de grens, Spanje beschermt zijn grenzen met wapens. Vanaf vandaag zal Italië ook beginnen om 'neen' te zeggen tegen mensenhandel, 'neen' tegen de business van illegale immigratie."

Eerder beschuldigde Salvini hulporganisaties er al van te fungeren als "taxiservice" voor de migranten. Zijn Lega-partij vormde onlangs een regeringscoalitie met de radicale Vijfsterrenbeweging. Salvini beloofde zijn kiezers de immigratie te beperken.

Italiaanse steden

Toch zijn enkele steden in Zuid-Italië bereid om tegen de beslissing van Salvini in te gaan. De Siciliaanse stad Palermo zou de immigranten alsnog aan wal willen laten. Burgemeester Leoluca Orlando zei in The Guardian dat hij het schip wil laten aanmeren en dat de geredde migranten van boord mogen. "Palermo betekent in het Oudgrieks 'complete haven'. We hebben altijd hulpboten en schepen verwelkomd die levens op zee hebben gered. We zullen nu niet stoppen", zegt Orlando.

De burgemeester stelt dat de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, van de rechts-populistische regeringspartij Lega, het internationaal recht overtreedt. "Hij heeft opnieuw laten zien dat we een extreemrechts bewind hebben." Volgens The Guardian staat Orlando niet alleen. Ook de burgemeesters van Napels, Messina en Reggio Calabria zouden de oproep van Salvini naast zich neer willen leggen door het schip toe te laten.

'We hebben altijd hulpboten en schepen verwelkomd die levens op zee hebben gered. We zullen nu niet stoppen'
Leoluca OrlandoBurgemeester van Palermo

Malta

Malta zegt dat het niets te maken heeft met de operatie waarbij honderden vluchtelingen uit zee zijn gered. Volgens het land zijn de immigranten opgepikt in Libische wateren, waar de Italiaanse reddingsdiensten actief zijn. Daardoor zijn ze de verantwoordelijkheid van de Italianen, vindt de regering van het eiland.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zei vanmorgen in De ochtend op Radio 1 dat "dit eraan zat te komen". "Salvini heeft duidelijk gezegd wat hij gaat doen. Als je niemand nog operationeel begint te redden, verdrinken er duizenden mensen, maar is er geen schending van artikel 3 (van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, red.). Dat is dan het ultieme cynisme van het failliete Europese migratiebeleid, zoals ik het vorige week heb gezegd."

Twitter bericht wordt geladen...