Direct naar artikelinhoud
Zaak-Delphine Boël

Koning Albert moet voorlopig geen DNA-staal afstaan

Koning Albert.Beeld Photo News

Koning Albert moet voorlopig geen DNA-staal afstaan. Het hof van beroep kan geen uitspraak doen over de vraag van Delphine Boël, die daarom had gevraagd. Een beslissing kan pas genomen worden op 20 september, wanneer de volgende zitting plaatsvindt. Dat meldt Het Laatste Nieuws

De advocaten van Delphine Boël hadden voor het Brusselse hof van beroep een nieuwe DNA-test gevraagd voor Jacques Boël, en een voor koning Albert. Boël wil aantonen dat het voormalige staatshoofd haar biologische vader is. 

Het hof heeft geoordeeld dat een nieuwe DNA-test voor Jacques Boël niet nodig is. Een test uit 2013 toonde al aan dat hij niet de biologische vader is. Het hof deed nog geen definitieve uitspraak over de vraag om koning Albert een DNA-staal te laten afstaan. In een tussenarrest heeft het bepaald dat eerst het vaderschap van Jacques Boël geannuleerd moet worden.

Delphine Boël.Beeld photonews

Wettelijke vader

De reden daarvoor is een uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg vorig jaar, die bepaalde dat Jacques Boël als Delphines vader beschouwd moet worden omdat hij haar heeft opgevoed. Pas als bij vonnis vaststaat dat Boël niet de wettelijke vader is, kan er beslist worden over een eventuele DNA-test voor koning Albert.

Delphine Boël geeft de strijd hiermee nog niet op. "De zaak is nog niet ten einde", zegt haar advocaat Alain De Jonge aan Het Laatste Nieuws. "De debatten worden heropend op 20 september."

Geen immuniteit

Delphine Boël outte zich in 1999 als de onwettige dochter van Albert II en diende in 2013 de vordering in om zich als dochter te laten erkennen door Albert II en eiste dat hij een DNA-test zou afleggen. Dat was mogelijk omdat Albert II sinds zijn aftreden in juli van dat jaar geen immuniteit meer genoot.

Volgens Boël had haar moeder Sybille de Selys Longchamps tussen 1966 en 1984 een relatie met de vorige koning van België. De kunstenares startte in 2013 tegelijk ook een procedure op voor het betwisten van het vaderschap door Jacques Boël. Hij besliste om die niet aan te vechten en legde een DNA-test af die uitwees dat hij inderdaad niet de biologische vader is.