© EPA-EFE

Kim Jong-un en Trump gaan elkaar in eigen land bezoeken

Nu de ontmoeting op neutraal gebied in Singapore goed verlopen is, is bekendgemaakt dat Kim Jong-un de uitnodiging van Donald Trump om naar de VS te komen aanvaardt. Hij nodigt Trump op zijn beurt uit naar Noord-Korea. De Amerikaanse president zou die uitnodiging eveneens aanvaard hebben.

adb

Meteen na de eerste, historische ontmoeting tussen de Amerikaanse president en Noord-Koreaanse leider maakte Donald Trump bekend dat hij Kim Jong-un had uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis. Wanneer die ontmoeting op Amerikaanse bodem moet plaatsvinden, is onduidelijk.

Kim heeft alvast laten weten op die uitnodiging te zullen ingaan. Dat zegt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA, dat spreekt van “een radicale omschakeling” in de betrekkingen tussen beide landen. Trump zou tijdens de “succesvolle” historische ontmoeting dinsdag in Singapore er ook akkoord mee zijn gegaan om af te zakken naar Pyongyang.

“Kim Jong-un nodigde Trump uit om Pyongyang te bezoeken op een geschikt tijdstip en Trump nodigde Kim Jong-un uit om de VS te bezoeken. De twee topleiders aanvaardden met plezier elkaars uitnodigingen, ervan overtuigd dat het een nieuwe belangrijke gelegenheid zal zijn voor verbeterde betrekkingen tussen Noord-Korea en de VS”, luidt het.

“Stopzetten van irritante acties”

Volgens KCNA hadden Kim en Trump tijdens hun ontmoeting “een openhartige gedachtewisseling” over het beëindigen van “de decennialange vijandige relaties tussen Noord-Korea en de VS” en waren er “diepgaande discussies” over “permanente en duurzame vrede”. “Kim Jong-un prees de wil en het enthousiasme van de president om zaken op een realistische manier op te lossen, door dialoog en onderhandelingen.”

De Noord-Koreaanse leider waarschuwde Trump volgens KCNA wel dat, om de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland te bereiken, beide landen “zich moeten onthouden van elkaar op te hitsen”. Daarnaast moeten er “praktische maatregelen” worden genomen, zoals het “stopzetten van de irritante en vijandige militaire acties tegen elkaar”.

Volgens KCNA begreep Trump het standpunt van Kim en maakte hij zijn intentie bekend om de gezamenlijke Amerikaanse militaire oefeningen met Zuid-Korea stop te zetten “tijdens een periode van welwillendheid voor een dialoog tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten”. Daarnaast beloofde Trump ook veiligheidsgaranties en het opheffen van sancties, luidt het.

Trump had dinsdag zelf al te kennen gegeven dat hij de militaire manoeuvres met Zuid-Korea, die hij “war games” (oorlogsspelletjes) noemde, zou stopzetten. Daarmee leek hij de Zuid-Koreaanse regering, die om verduidelijking vroeg, te verrassen.

De Amerikaanse president zei ook dat de Noord-Koreaanse leider had beloofd om een grote testsite voor raketmotoren te vernietigen. Die belofte kwam er pas na de ondertekening van de gezamenlijke verklaring en is daar dus niet in vervat. De beslissing wordt woensdag niet vermeld door KCNA.

“Historisch document”

© EPA-EFE

“De Noord-Koreaanse denuclearisatie zal zeer, zeer snel beginnen”, zei Trump tijdens de ondertekening van een gemeenschappelijk document. “Ik denk dat onze relatie met Noord-Korea en het Koreaans schiereiland zeer verschillend zal zijn met hoe ze vroeger was.”

Kim verklaarde dan weer dat “de bladzijde van het verleden werd omgeslagen”. “De wereld zal er helemaal anders uitzien”, verklaarde hij na de ondertekening van het “historisch document”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer