Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat lunchen

Volgens buitenlandse kenners maken de Rode Duivels wel degelijk een goede kans op het WK.Beeld BELGA

De armoede in België piekt. CD&V en N-VA kibbelen over het brugpensioen bij Carrefour. En de Rode Duivels gaan het WK winnen, volgens buitenlandse voetbalkenners. Dit moet u weten voor u gaat eten. 

In het nieuws

1. Nooit eerder zoveel kinderarmoede

Nooit eerder groeiden er zoveel jonge kinderen op in kansarmoede. Dat blijkt uit de index die Kind en Gezin jaarlijks opstelt. Bovendien kunnen steeds minder Vlamingen ­hun energiefactuur betalen. De armoede in ons land piekt.

Vooral in de dertien centrumsteden lijkt de kansarmoede toegenomen te zijn. Iets meer dan de helft van de kinderen die in een kansarme omgeving opgroeien, leeft daar. Hoe gaan deze steden ermee om?

Specialisten zijn niet verwonderd over de slechte armoedecijfers. "Met dit beleid kun je geen daling verwachten", klinkt het.

In het nieuws
Beeld Hollandse Hoogte

2. Politiek getouwtrek over brugpensioen Carrefour

De vakbonden en de directie van Carrefour België zijn een compromisvoorstel overeengekomen: werknemers zullen op 56 jaar op SWT (het vroegere brugpensioen) kunnen gaan. Dat besluit leidt tot geruzie binnen de politiek. N-VA vraagt die mogelijkheid niet toe te laten. Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) schuiven ondertussen de hete aardappel naar elkaar door.

In het nieuws
Beeld EPA

3. De Croo breekt markt van mobiel internet open

Gaat volgend jaar de deur open voor een nieuwe telecomspeler in ons land? Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) heeft een plan klaar om een deel van het mobiele netwerk vrij te houden voor een nieuwkomer naast Telenet, Orange en Proximus. "Dit moet de prijs voor de consument doen dalen." 

4. Wat is het 'historische' akkoord waard?

Het was een historisch moment: voor het eerst in de geschiedenis schudden de leiders van de VS en Noord-Korea elkaar de hand. Een prestigemoment voor Donald Trump en Kim Jong-un. Maar wat heeft de rest van de wereld daaraan? Sceptici zien vroegere mislukkingen als bewijs dat de overeenkomst tussen Trump en Kim niets voorstelt. Maar er zijn ook grote verschillen.

Doorheen de geschiedenis zijn er door fotografen al vele historische handdrukken vastgelegd. Zelden bleken ze een garantie op duurzame vrede. Ook deze handdrukken leidden tot niets.

Het echte werk moet nog beginnen, schrijft Maarten Rabaey in zijn standpunt. "Na de Trump-show moeten nu echte akkoorden volgen."

Donald Trump en Kim Jong-un schudden elkaar de hand na ondertekening van het akkoord.Beeld EPA

5. Rebellie tegen Merkel

Crisis in de Duitse politiek. Bondskanselier Angela Merkel krijgt in eigen rangen steeds meer kritiek te verwerken van partijgenoten die meer zien in de strenge migratiekoers van de minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer. Die wilde deze week een nieuw plan voorstellen om asielzoekers al aan de Duitse grenzen tegen te houden, maar botste op een 'njet' van Merkel

Duits bondskanselier Angela Merkel.Beeld AP

6. Stiptheidsacties op luchthaven

De douaniers zijn vanochtend om 8 uur gestart met stiptheidsacties op de luchthaven van Zaventem. De passagiers van aankomende vlieguigen en hun bagage worden grondig gecontroleerd, aldus Marc Nijs, secretaris van ACV Openbare Diensten. Volgens de luchthaven verloopt de actie voorlopig zonder grote hinder.

In het nieuws
Beeld Photo News

7. Econoom die de waarheid sprak over Griekse staatsschuld krijgt celstraf

Schieten op de pianist, heet zoiets. Andreas Georgiou, het voormalige hoofd van het Griekse bureau voor statistiek, krijgt twee jaar gevangenisstraf. Zijn misdaad? De vervalste begrotingscijfers correct herinterpreteren.

Aan het koffieapparaat

1. De Rode Duivels gaan het WK winnen, en dit is waarom

De Rode Duivels waren top tegen Costa Rica, maar de onzekerheid blijft: zijn wij wel echt zo goed? Ja, zeggen Belgische voetbalkenners uit de toplanden. "De Rode Duivels hebben alles. Alleen de geschiedenis ontbreekt. Wel, die kun je nu zelf schrijven."

Romelu Lukaku en Michy Batshuayi tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen Costa Rica.Beeld Photo News

2. Alcohollimiet ligt gevoelig: raak aan ons bier en je raakt aan ons DNA

Alcohol maakt de tongen los. Nu de Hoge Gezondheidsraad adviseert om maximaal tien glazen per week te nuttigen, weten zowel voor- als tegenstanders niet waar ze het hebben. Waarom beroert alcohol ons zo?

Lees ook: Tien glazen per week? Voor- en tegenstanders over het alcoholadvies

3. Waarom u 'hangry' wordt

Met een rommelende maag en een blik op de lunchbox nog een vervelende vraag krijgen, is voor sommige mensen voldoende om een woede-uitbarsting te krijgen. Onderzoekers van de University of North Carolina hebben nu uitgevlooid waarom we 'hangry' worden.