© archief

Man randde dochter aan: zij moet hem 500 euro als hij kleindochter niet mag zien

Een man die zijn eigen dochter aanrandde, heeft recht op een dwangsom van 500 euro per keer dat hij zijn kleindochter niet mag zien. Een opvallende beslissing van de jeugdrechter, die de ouders van het kind vandaag ongedaan proberen te maken. “We hebben al drie keer die dwangsom betaald om haar daar weg te kunnen houden, maar het geld is bijna op. Ik kan haar veiligheid niet langer ­garanderen.”

Geoffrey Sabbe en Pieter Huyberechts

Een jaar cel met uitstel en vijf jaar zijn burgerrechten kwijt. Die zware straf kreeg L. (57) uit Wingene, de opa in kwestie, in april van dit jaar. Reden? Schuldig aan de aanranding van zijn eigen dochter. Feiten die plaatsvonden in 2010. Toen de dochter in badjas in de keuken stond, werd ze door L. in de schaamstreek betast. Die ontkende de aanranding niet, maar stelde dat hij haar “niet wou verkrachten en dat alles gebeurde in een opwelling”.

Omgangsrecht

De rechter oordeelde dat het bezoek aan de grootouders jaren voordien al, onder begeleiding en in een neutrale ruimte, probleemloos was verlopen. En dus verkreeg de opa onlangs omgangsrecht: elke derde zaterdag van de maand verplicht vier uurtjes, thuis in Wingene. Weliswaar met de oma én de andere kleinkinderen in de buurt.

Financieel aan grond

Moeder K., die noodgedwongen de kost verdient als escorte, is ten einde raad. Vandaag hoopt ze dan ook dat een beroepsrechter in Gent de beslissing herroept. “Ik wil niet dat mijn dochter meemaakt wat bij mij, zijn schoonzussen en zijn nichtje is gebeurd. Ik wil haar dat niet aandoen. Niemand kan ons garanderen dat ze veilig is bij hem”, zegt ze. Intussen betaalde de wanhopige moeder al driemaal de dwangsom om haar dochter weg te houden bij de opa. “We kunnen die som nog vier keer betalen, maar dan zitten we financieel aan de grond.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer