Direct naar artikelinhoud
Binnenland

De Wever: "Linkse partijen misbruiken dood Mawda om te pleiten voor een laksere asielpolitiek"

N-VA-voorzitter blijft achter uitspraken staan
Beeld BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever neemt in een interview met Het Laatste Nieuws geen woord terug van zijn uitspraken over de ouders van Mawda, het tweejarig Koerdisch meisje dat in mei door een politiekogel om het leven kwam.

De dood van de peuter veroorzaakte heel wat beroering. De woorden van De Wever dat de ouders van Mawda mee verantwoordelijk waren voor de dood van hun dochter, leidden tot een storm van verontwaardiging, niet het minst van PS-voorzitter Elio Di Rupo, die De Wever onbeschoft noemde. "Men heeft gezegd dat ik de sereniteit van de rouw doorbrak. Maar die sereniteit wás er op dat moment niet. De politie – waarvoor mijn partij bevoegd is – werd uitgekreten voor moordenaars. Dat heb ik op een rustige, evenwichtige manier willen corrigeren. Ik heb de nadruk gelegd op de tragiek van het verlies van je kind, en dat meen ik als vader, maar emopolitiek dient nooit het algemeen belang", kijkt De Wever terug op zijn uitspraken. 

'Hoe tragisch ook de dood van Aylan, Mawda en vele anderen, wij zijn niet verantwoordelijk voor de keuzes die hun ouders maken'
Bart De Wever

"En andermaal: de ouders van Mawda zíjn helemaal geen vluchtelingen. Hun asielaanvraag is in Duitsland afgewezen. Keer op keer leggen ze dat naast zich neer en riskeren ze hun leven en dat van hun kinderen om Engeland te bereiken. Dat is niet zonder risico."

De N-VA-voorzitter uit zijn ergernis over de reacties van de oppositiepartijen. "Wat mij stoort, is dat linkse partijen de dood van een kind misbruiken om te pleiten voor een andere, laksere asielpolitiek. Die moet helpen om er de PS weer bovenop te helpen, blijkbaar." Hij herhaalt dat hij weigert zich een schuldgevoel te laten aanpraten. "Hoe tragisch ook de dood van Aylan (de Syrische kleuter die in 2015 verdronk in de Middellandse Zee, JS/DBA), Mawda en vele anderen, wij zijn niet verantwoordelijk voor de keuzes die hun ouders maken."