Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Bourgeois maakt zich zorgen over het niveau van ons onderwijs: "We moeten durven excelleren"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in 'De zevende dag'.Beeld Eén

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) maakt zich zorgen over het niveau van ons onderwijs, zo zegt hij in 'De zevende dag'. Volgens hem is de slinger te veel doorgeslagen naar 'welbevinden', zich goed voelen.

Bourgeois maakt zich zorgen. "We hebben maar 1 grondstof in Vlaanderen en die zit tussen 1,5 meter en 2 meter boven de grond", zo verwijst hij met een knipoog naar onze kenniseconomie.

"Die heeft de welvaart gecreëerd: we hebben schitterende onderzoeksinstellingen, we hebben een nieuwe industrie. Maar mensen die het kunnen weten, zeggen: 'Als we nu niet zorgen dat we die kwaliteit behouden, gaan we daarvoor over 20 à 25 jaar de prijs betalen'."

'Als ik zie dat we voor begrijpend lezen, vierde leerjaar, van plaats 8 naar plaats 32 gezakt zijn. Dat zijn knipperlichten'
Geert Bourgeois, Vlaams minister-president

Bourgeois zegt daarvoor nu al de signalen te zien. "Als ik zie dat we voor begrijpend lezen, vierde leerjaar, van plaats 8 naar plaats 32 gezakt zijn. Dat we qua ambitie volgens de OESO bij 15-jarigen het allerlaagste niveau hebben. Dat we in elke Pisa-ranking om de 2 jaar voorsprong verliezen. Dat zijn knipperlichten."

Volgens Bourgeois moeten we meer inzetten op "durven excelleren". "De slinger is te veel doorgeslagen naar welbevinden. Specialisten zeggen: 'Wanneer voelt een kind zich goed? Als het een inspanning heeft moeten leveren en iets verworven heeft, dat ook kent en daarmee vooruitgaat in het leven'."

Ook in 'De zevende dag' reageert minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op Bourgeois' uitspraken: "Je moet voor jongeren duidelijke verwachtingen stellen. Eenmaal je grote verwachtingen stelt, gaan jongeren daar ook naar neigen."

"Maar de aandacht voor het welbevinden helemaal afschaffen? Dat zou ik spijtig vinden. Niet langer dan een paar dagen geleden is gecommuniceerd hoeveel jongeren gepest worden en zich slecht in hun vel voelen. En dan leren ze zeker niets."

'De aandacht voor het welbevinden helemaal afschaffen? Dat zou ik spijtig vinden'
Hilde Crevits, minister van Onderwijs

"Leren nog steeds voorop"

Leren staat nog steeds voorop in het onderwijs. Maar het welbevinden van leerlingen staat in functie daarvan. "Wie zich goed in zijn vel voelt, zal beter leren", aldus Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, in een reactie op de uitlatingen van Bourgeois.

Er moeten geen tegenstellingen worden gezocht waar er geen zijn, aldus Boeve. "Leren staat nog steeds voorop, en we maken daar volop werk van. Maar streven naar het welzijn van kinderen staat niet in tegenstelling tot goed onderwijs, maar in functie daarvan."

"Wie inzit met de kwaliteit van het onderwijs, moet dus ook inzitten met het welbevinden van leerlingen", aldus nog Boeve.

Eenzelfde geluid valt te horen bij het gemeenschapsonderwijs. "We vinden welzijn van kinderen heel belangrijk. Maar het gaat hand in hand met kwaliteitsvol onderwijs. Het is belangrijk dat kinderen graag leren", aldus woordvoerster Nathalie Jennes van GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. "We zijn voorstander van sterke eindtermen".