AFP
Volledig scherm
© AFP

QUIZ: schrijfster Kristien Hemmerechts ziet de dt-regel verdwijnen, maar haal jij het lagere schoolniveau voor d, t en dt?

BinnenlandIs het hij 'krabde' of 'krabte'? 'Word jij' of 'wordt jij'? Volgens auteur Kristien Hemmerechts zal de dt-regel ooit verdwijnen. Dat zei de schrijfster gisteren in De zevende dag. "Je kan niet meer eisen van studenten dat ze iets doen waarvan ze weten dat ze het met een appje kunnen doen", vindt Hemmerechts. Kun jij de dt-regel foutloos toepassen? Test hier hoe het zit met jouw dt-kennis in deze quiz.

106 reacties

  • Ruth Derycke

    6 jaar geleden
    ik vervang altijd door 'werkwoord' 'smurfen', hoor je een t? Schrijf er dan eentje aan. Klein detail, op examens werd er gevraagd naar de regel... daar ben ik dan op gebuisd, want ik kende enkel mijn smurfenregel... vreemd.
  • Bart De Kort

    6 jaar geleden
    Ik vint ook dat hier ongelofeleik veel over wort gezevert. Het maakt toch nix uit hoe je iets schreift ... Het is tog beter dat iedereen inderdaat zijn ijgen regels maakt. Het is toch totaal niet belangreik dat er schreifregels bestaan. Waarom zouden we noot hebben aan regels en normen? Wech ermee! Iedereen doed zijn ijgen goesting! Hier kan toch niemant tegen zein.
  • DIRK VAN DESSEL

    6 jaar geleden
    Ik maak geen enkele DT-fout, nooit of nooit . Maar...ik werd wel 60 jaar geleden in het college met een ijzeren lineaal op de kneukels geslagen dat mijn hand er dik van opzwol, Destijds heette dat "opvoeding", maar die wanpraktijk was wel efficiënt qua spellingsleer, dat wel ! Eigenlijk is die spelling die filologen de scholieren laten dwangvoedereren te gek voor woorden. Men hoort een "T" maar spelt "T", "D" of "DT" !
  • Hilde Van Daele

    6 jaar geleden
    Jef Lois: er staat geen 'd' in voorstellen, dus: een regel die niets meer voorstelT. Een beetje fierheid over onze taal zou hier voor velen niet misstaan. Ik heb 10/10.
  • Leo Duym

    6 jaar geleden
    9/10 Alleen deleten (gedeletet) had ik fout, met de verontschuldiging dat ik dat woord in de verleden tijd nooit hoef te gebruiken. Maar heeft dat verzuurd mens een kristallen bol? Als je haar logica doortrekt, gaan we onze kinderen ook niet meer met de hand leren schrijven. En misschien kunnen we alle docenten vervangen door sprekende robots; Kristien Hemmer'links' mag dan als eerste opstappen.