Direct naar artikelinhoud

Kim Jong-un zoekt steun van China na historische top met Trump

De Noord-Koreaanse leider zou in deze auto in Beijing zijn vervoerd. Hier rijdt hij de poort van het het Diaoyutai Staatsgastenhuis in Beijing binnen.Beeld REUTERS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft vandaag de Chinese president Xi Jinping ontmoet. De Chinese staatstelevisie toonde foto's van de twee staatshoofden tijdens een officiële ceremonie in de Grote Zaal van het Volk in Peking.

Chinese staatsmedia maakten de aankomst van Kim in Peking bekend, waar hij naar verluidt twee dagen zal blijven. Het is dit jaar al het derde bezoek van de Noord-Koreaan aan China, dat de belangrijkste bondgenoot is van het regime in Pyongyang. Kim Jong-un werd vergezeld door zijn vrouw Ri Sol-ju. 

De Chinese staatstelevisie meldde niet wat de twee leiders bespraken. Waarnemers gaan ervan uit dat de Noord-Koreaanse leider de Chinezen informeerde over de resultaten van de top met de Amerikaanse president Donald Trump vorige week in Singapore en de voortgang daarvan. Kim weet dat hij met de steun van de Chinezen resoluter kan optreden tegen Washington. 

Noord-Korea hoopt dat de internationale sancties tegen het land zo snel mogelijk worden opgeheven. Terwijl de VS na de bijeenkomst in Singapore duidelijk hebben gemaakt dat dit alleen mogelijk is na een volledige denuclearisatie, had China al eerder gepleit voor een versoepeling van de sancties.

Kim Jong-un zoekt steun van China na historische top met Trump
Beeld AP
Kim Jong-un zoekt steun van China na historische top met Trump
Beeld AP