Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Kritiek op Trump zwelt aan na uitlekken van schokkende geluidsopname van opgesloten kinderen

Kinderen in een opvangcentrum van de Customs & Border Protection (CPB) in McAllen, Texas.Beeld EPA

In de VS is een geluidsopname opgedoken uit een opvangkamp voor kinderen van migranten. Daarop zijn kinderen te horen die om hun ouders schreeuwen. De opname doet de verontwaardiging over het inhumane migratiebeleid van de regering-Trump nog toenemen.

De opname kwam in handen van een groep onderzoeksjournalisten en werd openbaar gemaakt door de website ProPublica. Volgens mensenrechtenadvocaat Jennifer Harbury zijn de opnames afgelopen week gemaakt. Ze kreeg de geluidsband in handen via een klokkenluider. Waar de opnames zijn gemaakt, wilde ze niet zeggen.

Migrantenkinderen die vanuit El Salvador en Guatemala de VS binnen komen, worden meteen van hun ouders gescheiden. Sommige ouders worden teruggestuurd vooraleer ze herenigd worden met hun kinderen. De voorbije week nam de kritiek op het beleid van de Amerikaanse regering toe, toen onder meer bleek dat de kinderen in kooien op hun ouders zitten te wachten.

Een opvangcentrum van de Customs & Border Protection (CPB) in McAllen, Texas.Beeld EPA

Lees ook: Migrantenkinderen in VS wachten in kooien tevergeefs op gezinshereniging

Hartverscheurend

Nadat de geluidsopname werd gepubliceerd, haastte de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Kirstjen Nielsen zich te zeggen dat alle kinderen humaan worden behandeld en dat er goed voor hen wordt gezorgd. Maar het ondraaglijke geschreeuw van de kinderen voedt de kritiek op het beleid.

Op de opname zijn tien Centraal-Amerikaanse kinderen te horen, die vorige week van hun ouders werden gescheiden aan de grens. Hun gehuil is hartverscheurend. De woorden 'mami' en 'papá' klinken opnieuw en opnieuw.

U kunt de opnames hieronder beluisteren. Waarschuwing: ze kunnen als schokkend worden ervaren.

Lees ook: Wat voor Bush en Obama te ver ging, is voor Trump dé manier om immigranten af te schrikken

'Kindacteurs'

Volgens de populistische opiniemaker Ann Coulter moet president Trump zich niet laten beïnvloeden door de kritiek. De wenende kinderen die aan de grens van hun ouders zijn gescheiden, zijn 'kindacteurs', zo zei ze zondag op Fox News"Deze kindacteurs die op alle andere tv-zenders 24 uur op 24 wenen en schreeuwen: trap er niet in, meneer de president", zei Coulter.

Haar woorden lijken in goede aarde te vallen bij de entourage van Trump. Diens zoon, Donald Trump Jr., heeft namelijk een tweet geliket van de rechtse website Breitbart, die Coulters woorden citeerde. 

Twitter bericht wordt geladen...

Demonstranten protesteren in Los Angeles tegen het harde migratiebeleid.Beeld AFP