Straks 3.000 Turkse supporters in stadion Gent: herhaling van rellen op Kouter?

© fvv

AA Gent ontvangt vanavond het Turkse Konyaspor in de Ghelamco arena in de poulefase van de Europa League. Omdat Gent veel inwoners van Turkse origine kent, worden er veel Turken in het stadion verwacht. Die bovendien gewoon tussen de thuissupporters zullen zitten. Moeten we daarom rellen verwachten?

Simon De Vriendt

Onwillekeurig doet de situatie denken aan de interland België-Turkije die in 2011 op de Kouter in Gent werd uitgezonden. Ook toen was het de bedoeling dat supporters van Turkije en België samen naar de wedstrijd zouden kijken. Maar wat een voetbalfeest moest worden, ontaardde in zware rellen. Maken we vanavond hetzelfde mee?

De beelden van de Kouter in 2011:

“We zijn voorzichtig, dit kan een geladen wedstrijd zijn”, beaamt burgemeester Daniël Termont (SP.A). “We verwachten 3.000 Turken (in totaal kunnen 20.000 supporters in het stadion, red.). Maar een herhaling van de rellen op de Kouter vrees ik niet. In een stadion is de situatie veel beter te controleren dan op het openbaar domein. We hebben alle mogelijk voorzorgen getroffen. Ik ben minder ongerust dan bij sommige andere wedstrijden.”

Eigen vak in jeugdtribune

Er is onder andere een vak voorbehouden in de jeugdtribune naast het bezoekersvak voor Turkse supporters. Daar wordt onder andere een groep van 700 Nederlandse Turken verwacht, die overal in Europa voor Turkse ploegen gaat supporteren. De supporters die daar plaatsnemen mogen geen Turkse vlaggen of truitjes meenemen. Stewards zullen de Gentse van de Turkse supporters scheiden. Schepen Resul Tapmaz (SP.A): "In samenspraak met AA Gent hebben we Turkse organisaties in Gent aangeschreven met het aanbod om tickets te kopen voor die tribune. Binnen het uur waren ze allemaal uitverkocht. Elke supporter moest wel zijn naam en rijksregisternummer doorgeven."

Provocaties?

Ondanks dat extra Turkse vak, valt ook te verwachten dat veel supporters voor Konyaspor tussen de Gent-supporters zullen zitten. Bij wedstrijden tegen Anderlecht en Club Brugge ontstonden al vaker opstootjes door provocatie van bezoekende supporters die zich in de thuisvakken hadden gemengd. “Dat kan nu inderdaad ook weer gebeuren, maar dan is het aan de stewards en andere ordebewakers om gepast op te treden”, zegt Termont. "AA Gent is daar zeer strikt in", vult Tapmaz nog aan. "Wie in los ticket koopt moet zijn identiteitsgegevens achterlaten en een verklaring ondertekenen dat hij supporter is van AA Gent."

Voorzorgsmaatregelen

De Gentse politie heeft de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen, zegt woordvoerder Matto Langeraert. “Maar wat die precies inhouden gaan we zeker niet meedelen. Het enige wat ik kan zeggen is dat we dit goed voorbereid hebben, net zoals elke Europese wedstrijd.”

Verder zijn er nog enkele veiligheidsvereisten die de UEFA zelf oplegt. Zo mag er geen alcohol geschonken worden, en wil de Europese voetbalbond geen provocerende spandoeken zien.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen