Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend
Beeld ANP Kippa

Volgend schooljaar zullen er opnieuw ouders moeten kamperen voor de schoolpoort als ze hun kind willen inschrijven. De Amerikaanse president Donald Trump maakt dan toch een einde aan zijn omstreden beleid om migrantenkinderen van hun ouders te scheiden. En dit denken de meester en de juf écht van de cadeautjes die ze krijgen aan het eind van het schooljaar.

In het nieuws

1. Voorstel voor één inschrijvingsdatum botst op veto N-VA: opnieuw een schooljaar met kamperende ouders

De Vlaamse gesprekken over het onderwijsdecreet zitten muurvast. Daardoor zijn dubbele inschrijvingen nog steeds mogelijk. Ouders zullen ook nog altijd moeten kamperen bij sommige schoolpoorten.

2. Trump stuurt bij: "De wreedheid was te groot"

Kinderen van ouders die illegaal de VS binnenkomen zullen niet langer van hun ouders gescheiden worden. Dat maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend. "Voor de eerste keer moet hij op zijn stappen terugkeren", zegt Amerika-kenner Frans Verhagen.

Een Mexicaanse vrouw met haar kinderen aan de Amerikaanse grens.Beeld AFP

3. Steeds meer leerlingen kiezen voor wetenschap en techniek

Nooit eerder kozen zoveel jongeren in Vlaanderen voor techniek en wetenschap. Dat blijkt uit de STEM-monitor van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Werk Philippe Muyters. Ook trekken de richtingen meer meisjes aan.

4. Luna werd afgewezen op een spoedafdeling: "De arts vond mijn suïcidale gedachten futiel"

Kan een spoeddienst mensen met acute zelfdodingsgedachten helpen? Luna* dacht van wel, maar werd er eerder deze maand wandelen gestuurd. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) bekijkt wat er beter kan.

5. Prins Laurent vergelijkt kritiek aan zijn adres met jodenvervolging

Prins Laurent maakte gisteren bekend dat hij N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge voor de rechter wil dagen wegens laster. Vandaag gaat de prins nog een stapje verder en vergelijkt hij de kritiek aan zijn adres met de jodenvervolgingen in een interview met Het Nieuwsblad

Prins Laurent.Beeld BELGA

6. Leeuwin ontsnapt in Planckendael, personeel geëvacueerd

In de dierentuin van Planckendael is een leeuw uit haar kooi ontsnapt. Het personeel is uit voorzorg geëvacueerd. Dat meldt VTM NIEUWS.

7. "Onze agenten moeten beter leren schieten"

De politievakbonden vragen meer schietoefeningen voor de agenten, nu blijkt dat bij de arrestatie van Benjamin Herman twee agenten gewond raakten door friendly fire. Dit jaar opende het Comité P al zeven onderzoeken naar schietincidenten, terwijl dat er in 2017 'maar' tien waren in een heel jaar.

Aan het koffieapparaat

1. 1 op de 6 meisjes kreeg al te maken met seksuele intimidatie op zomerfestivals

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is overal aanwezig op Belgische festivals. Zo blijkt uit een onderzoek van Plan International België, een onafhankelijke ngo die streeft naar gelijke kansen voor meisjes en kinderrechten. Uit de peiling blijkt dat één op de zes meisjes in de voorbije drie jaar tijdens de zomerfestivals het slachtoffer werd van seksuele intimidatie.

2. Geen knuffel, wel een koffiemok en een frigo vol chocolade. Wat juffen en meesters écht vinden van de eindejaarscadeaus

Het einde van het schooljaar brengt een hoop cadeaus met zich mee. Juffen en meesters zien door alle bloemetjes het bos niet meer en hun koelkasten zien zwart van alle chocolade. Absoluut niet nodig, maar waarom doen we het dan allemaal?

Meester Mathew met een van zijn eindjaarscadeautjes.Beeld Bob Van Mol

3. Denken fietsers dat ze alles mogen? Twee zwakke weggebruikers aan het woord

In Antwerpen is het aantal verkeersdoden vorig jaar verdubbeld, maar vooral de verklaringen van het stadsbestuur blijven nazinderen. "Ik heb soms de indruk dat fietsers denken dat ze alles mogen", zei mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA). Een onpopulaire mening, maar bij veel mensen schiet die weleens door het hoofd. Krijgt fietsgedrag te vaak een vrijgeleide?