"Moeten we nu echt ons geslacht op onze pas veranderen, om terugbetaling te krijgen voor antikankermedicijn?"

Dit is Kafka in de borstkliniek: mannen met borstkanker krijgen levensnoodzakelijke geneesmiddelen niet terugbetaald. «Ronduit wansmakelijk. Moeten we nu echt achterpoortjes nemen en ons geslacht op onze identiteitskaart laten veranderen, willen de niet uitgesloten worden door het RIZIV?», zegt André Pauwels van de werkgroep Borstkankerman. Een front van patiëntengroepen, antikanker-verenigingen en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen stapt nu naar minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid De Block.

19 reacties

  • Danny De Graeve

    6 jaar geleden
    Als het voor het een mag, dan ook voor de andere en zeker op medisch vlak. Iedereen gelijk!
  • Lutgard Crombez

    6 jaar geleden
    Vind ik heel erg voor mannen die met dit probleem te kampen hebben.
  • Hilde Heddebauw

    6 jaar geleden
    Het verbaast me dat dit niet eerder in de pers verscheen. Mensen moeten veel eerder moord en brand schreeuwen bij het ervaren van discriminatie op basis van het geslacht. Wat een achterlijke, staalharde, koude en onwettige houding om medicatie te ontzeggen op basis van het geslacht, voor patiënten met een levensbedreigende ziekte.
  • raf stevens

    6 jaar geleden
    Medicatie wordt ook uitgetest op vrouwen hoor, maar ze moeten al in de menopauze zijn of er voorbij, om veiligheidsredenen (vruchtbaarheid, zwangerschap). Vandaar waarschijnlijk dat er minder vrouwelijke testpersonen zijn. Mijn moeder heeft nog verschillende jaren meegedaan aan een test en het was voor medicatie die voor beide geslachten geschikt (of ongeschikt) was.
  • Firmin Haeseryn

    6 jaar geleden
    Dit kan alleen in België. Ik ben benieuwd wat de minister van volksgezondheid gaat doen ! Discriminatie volgens het geslacht is volgens de grondwet in dit land verboden maar de regeringen van nu en vroeger vegen hun voeten eraan !