Direct naar artikelinhoud
Rode Duivels

Martínez voert "grote wijzigingen" door: B-team tegen Engeland

Kevin De Bruyne (gele kaart) gaat eruit voor Fellaini of Tielemans.Beeld BELGA

Wie last heeft, krijgt rust. Wie met een gele kaart achter zijn naam staat ook. Roberto Martínez wil donderdag tegen Engeland geen risico's nemen. Al is het maar omdat de tweede plaats op dit moment meer perspectieven biedt.

en

Zoek tegen Engeland niet naar Jan Vertonghen, Thomas Meunier en in principe ook niet naar Kevin De Bruyne. De drie riskeren de achtste finale te missen bij een nieuwe gele kaart. Een toeristische citytrip naar Kaliningrad wordt daarom hun deel - de Dom van Koningsbergen is er een van de bezienswaardigheden.

Zoek donderdag evenmin naar Romelu Lukaku. Midden in zijn tour de force bezeerde hij zijn rechterenkel. Zonder veel erg, maar wat rust zal de spits goed doen. Idem voor Eden Hazard (hinder aan de kuit) en Dries Mertens (last aan de hamstrings).

Ziedaar de "grote veranderingen" die Roberto Martínez zaterdag al aankondigde. De bondscoach wil straks, eenmaal in de achtste finale, op volle sterkte staan. Als hij daarom een B-ploeg moet opstellen tegen Engeland - het land waar hij jarenlang aan de zijlijn coachte - is dat maar zo.

Martínez plant bijgevolg om in de laatste groepsmatch onder anderen Nacer Chadli, Thomas Vermaelen, Marouane Fellaini en Michy Batshuayi in de basis te droppen. Mogelijk komen daar ook Thorgan Hazard, Youri Tielemans en/of Adnan Januzaj bij. Wat zou hij anders bedoelen met grote wijzigingen?

Het wedstrijdschema laat Martínez trouwens toe om pas op het allerlaatste moment te beslissen wie hij zal opstellen. België sluit donderdag de groepsfase af, geen enkel land speelt later dan wij. Dat maakt dat vóór de aftrap tegen Engeland al bekend zal zijn tegen wie de groepswinnaar in de achtste finales moet en welk land de tegenstander wordt van de tweede uit onze poule.

Jan Vertonghen (geel) maakt plaats voor Vermaelen.Beeld Photo News
De plaats van Thomas Meunier (geel) wordt ingenomen door Chadli.Beeld BELGA
Dries Mertens (hamstrings) out, Januzaj wellicht in.Beeld Photo News

Spelers en bondscoach verkondigen intussen dat ze vol voor de groepszege willen gaan. Aanvoerder Eden Hazard: "Wij gaan niet beginnen rekenen, zeker niet op een WK. Al is het maar omdat er ook een mentaal aspect aan verbonden is. Die andere ploeg zal denken: oei, we treffen de winnaar van groep G, een ploeg die Engeland geklopt heeft." 

Toby Alderweireld sluit zich daarbij aan: "Als we wereldkampioen willen worden, moeten we toch voorbij de grote landen. Waarom dan tweede willen zijn? We gaan vol voor groepswinst." En Chris Van Puyvelde, technisch directeur bij de KBVB: "Ik tel niet. Ik ben altijd slecht geweest in wiskunde. We moeten doorgaan op ons elan, met aandacht voor de eenheid die nu geweldig aanwezig is."

'Wij gaan niet rekenen, zeker niet op een WK. Al is het maar voor het mentale aspect'
Eden Hazard, aanvoerder Rode Duivels

Lees ook de column van Hans Vandeweghe: De tweede plaats in groep G is een cadeau zo groot als een huis

Zand in de ogen

Logische uitspraken. Of kent u een sportman die luidop zegt dat winnen voor hem niet hoeft? Dat zou niet stroken met hun competitieve ingesteldheid. En toch, neem niet alles aan voor waar. Martínez mag dan zeggen dat hij tegen Engeland wil winnen, zijn grote veranderingen passen niet in dat verhaal. Anders gezegd, die eerste plek hoeft niet zozeer voor België. Zeker omdat het dan - zoals de kaarten nu liggen - in de kwartfinale Brazilië zou ontlopen.

Bij een tweede plek ziet ook het extra-sportieve schema voor de Duivels er plots een stuk interessanter uit. Dan zou het niet alleen de achtste finale in Moskou kunnen afwerken, waar het basiskamp van de Belgen zich bevindt, maar ook de eventuele halve finale en de finale. Alleen voor de kwartfinale zou België nog eens het vliegtuig moeten nemen naar Samara. Bovendien garandeert plek twee ook een dag extra rust.

Eden Hazard (kuit) wordt mogelijk vervangen door broer Thorgan.Beeld Photo News
Lukaku (enkel) wordt gewisseld voor Batshuayi.Beeld Photo News