Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Franse slagers vragen regering om hulp tegen "veganistisch geweld"

Foto ter illustratie.Beeld Thinkstock

Slagers in Frankrijk hebben minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb om bescherming gevraagd tegen het geweld en de intimidaties van veganistische actievoerders. Aanleiding zijn incidenten in het noorden van het land, waar actievoerders in april enkele winkels bekladden.

De brief is opgesteld door het hoofd van de slagersvereniging CFBCT, die 18.000 handelszaken in het hele land vertegenwoordigt. Het persagentschap AFP kon de brief maandag inkijken. "We rekenen op uw diensten en op de steun van de volledige regering zodat het fysieke, verbale en morele geweld zo snel mogelijk stopt", schrijft Jean-François Guihard. 

De brief is een reactie op incidenten in de Noord-Franse regio Hauts-de-France in april. Verschillende slagerijen werden daar gevandaliseerd en beklad met nepbloed. Ook in het zuidelijke Occitanie zijn er precedenten, volgens Guihard.

Ook in het traditioneel zeer carnivore Frankrijk zijn vegetarisme en veganisme aan een opmars bezig. Terwijl in het verleden nauwelijks vegetarische gerechten op de menukaarten van restaurants te vinden waren, vindt er langzaam een verschuiving plaats. Dat alles leidt tot een dalende vleesverkoop.

Verschillende slagerijen werden gevandaliseerd en beklad met nepbloed

Levensstijl opdringen

Tegelijk is de dierenrechtenbeweging, in het kielzog van actrice Brigitte Bardot, meer en meer prominent aanwezig in de media. De slagersvereniging ziet het met lede ogen gebeuren en beschuldigt veganisten ervan "hun levensstijl, of zelfs hun ideologie, te willen opdringen aan een grote meerderheid van mensen".

Landbouwersbonden hebben de voorbije weken al een slag thuisgehaald. Geconfronteerd met de dalende vleesverkoop, werd bij de centrumregering van president Emmanuel Macron gelobbyd om enkele maatregelen te voorkomen die als 'anti-vlees' gezien worden.

Zo is een voorstel om scholen te verplichten minstens eenmaal per week een vegetarische maaltijd te serveren niet door het parlement geraakt. Daarnaast is een richtlijn ingevoerd die het gebruik van woorden als 'steak', 'spek' of 'worst' verbiedt voor vleesvervangers.